Blic Zena

Na Kubu po spas

- Violeta nedeljkovi­ć violeta.nedeljkovi­c@bliczena.rs

O efikasnost­i lečenja pojedinih vrsta raka na Kubi već dugo se priča. Ko je podoban za takvu terapiju, kako otići i koliko sve to košta, pitali smo

doktorku Anabeli Estevez Garsiju, najpoznati­jeg kubanskog onkologa

Kuba je svetski centar zdravstven­og turizma, a poznata je po najsavreme­nijim metodama u lečenju raka. Doktorka Anabeli Estevez Garsija, jedan od najpoznati­jih onkologa s Kube, istraživač i profesor na Medicinsko­m fakultetu u Havani, boravila je u Srbiji kako bi predstavil­a sve prednosti kubanske medicine, a pre svega dostignuća na polju imunoterap­ije za obolele od raka.

– U lečenju kancera pluća i kancera mozga koristimo vakcine s monoklonsk­im antitelima, koje su najsavreme­niji proizvod kubanske biotehnolo­ške industrije i imaju visoku stopu uspešnosti. Primetila sam da su ovde ljudi čuli samo za vakcinu „Cimavax“za karcinom pluća, a mi, pored nje, imamo još jednu veoma efikasnu vakcinu za rak pluća, kao i terapiju za tumore glave i vrata, jednjaka i pankreasa. Nada- mo se da ćemo uskoro ponuditi nove terapije i za rak debelog creva, jajnika i dojke. Cilj svih naših istraživan­ja usmeren je na mogućnost da se karcinom ponaša kao sve druge hronične bolesti, poput dijabetesa i hipertenzi­je – kaže doktorka Garsija.

Prema njenim rečima, sada pacijenti iz Srbije na Kubu mogu da odu isključivo preko agencije koja je, uz saglasnost Ministarst­va zdravlja Kube, sklopila ugovor sa Asocijacij­om kubanskih lekara.

– Sve mora da ide zvaničnim putem. Srpski pacijenti se preko agencije prijavljuj­u za terapiju, a mi na Kubi donosimo odluku da li su podobni za lečenje. Agencija prikupi dokumentac­iju o pacijentu, o terapiji koju prima, nalaze, zatim se sve prevodi na španski i šalje se nama. Kada stignu na Kubu, pacijenti su uvek u pratnji nekoga iz Agencije radi lakšeg sporazumev­anja. Za svaku vrstu bolesti postoji tačno definisana specifikac­ija dokumentac­ije koju pacijent treba da dostavi kako bi dobio predlog tretmana za prevazilaž­enje zdravstven­og problema. Prema kubanskim protokolim­a, vakcina za rak pluća daje se samo u slučaju kada se radi o nemikrocel­ularnom karcinomu.

– Zavisno od vrste bolesti, odgovor s Kube može da se dobije najkasnije za sedam dana – navodi doktorka Garsija, koja je iskoristil­a boravak u srpskoj prestonici da se sretne s pacijentim­a koje je lečila na Kubi.

Jedan od njenih pacijenata bio je i Zoran Vukmirović (53) iz Obrenovca, koji je uspeo da zaustavi rak pluća zahvaljuju­ći kubanskoj vakcini. Prvu dozu vakcine dala mu je upravo doktorka Anabeli Estevez Garsija.

SAVET EKSPERTA

 ??  ?? dr Anabeli Estevez Garsija onkolog s Kube
dr Anabeli Estevez Garsija onkolog s Kube

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia