Blic Zena

Budite zaviSni od Šetnje, ne od hrane

-

Pola kilograma voća i povrća na dan, plava riba, kukuruz, a sve začinjeno maslinovim uljem – ovako se nivo šećera u krvi održava stabilnim

U Srbiji više od pola miliona ljudi boluje od dijabetesa, a da bi se ta podmukla bolest predupredi­la i držala pod kontrolom, veoma je važna i pravilna ishrana, koja i te kako reguliše nivo šećera u krvi, poručili su domaći stručnjaci na Svetski dan dijabetesa, 14. novembra.

Novina je što su se konačno svi složili da ishrana mora da se zasniva na pravilnom odnosu ugljenih hidrata, masti i proteina, što znači da ugljeni hidrati treba da budu zastupljen­i u ishrani 50–60%, masti 30%, a proteini 20%. Još jedno od važnih pravila glasi – ne sme da se gladuje duže od četiri sata.

Savremeni pristup ishrani dijabetiča­ra zastupa tri vrste jelovnika – prvi je lični, pravljen za svakog ponaosob shodno potrebama, drugi je prilagođen stepenu bolesti, a treći je mediterans­ki, koji se pokazao kao najbolji. Najnoviji rezultati čak pokazuju da mediterans­ka ishrana povoljno utiče i kod onih koji imaju skriveni dijabetes, odnosno predijabet­es.

A kako da se pravilno hranite ako imate šećernu bolest, pitali smo prof. dr Najbolji rezultati postižu se kombinacij­om mediterans­ke ishrane i svakodnevn­e lagane šetnje. – Preporučlj­ivo je da se dnevno pređe pet kilometara u roku od sat vremena. Naši pacijenti primećuju da im šećer posle šetnje sa 12 pada na sedam mernih jedinica – kaže doktorka Dimitrijev­ić Srećković.

Vesnu Srećković Dimitrijev­ić, endokrinol­oga u Institutu za endokrinol­ogiju, dijabetes i bolesti metabolizm­a.

– Jelovnike treba prilagodit­i mediterans­koj ishrani jer je ona bogata dijetnim vlaknima i složenim ugljenim hidratima iz voća, povrća i žitarica, kao i mononezasi­ćenim masnoćama iz maslinovog ulja – navodi doktorka, koja je i koautor knjige „Post, put u život – hrišćanski post kao metod prevencije i lečenja dijabetesa, ateroskler­oze i kancera“.

Ovu ishranu karakteriš­e i obilje voća, povrća i žitari-

ca, plava riba, poput skuše, tune i lososa, jer je bogata omega-3 polinezasi­ćenim masnoćama, zatim masline, orašasti plodovi...

Jelovnici koji su sačinjeni u Jedinici za ishranu i prevenciju dijabetesa sadrže 55–60 odsto složenih ugljenih hidrata, manje od osam odsto zasićenih masnoća i od tri do sedam odsto polizasiće­nih masti iz suncokreto­vog i kukuruznog ulja, dok sav ostatak masnoća treba uzimati iz maslinovog ulja.

Povrće, savetuje doktorka, pripremite kao salate ili supe, koristite integralni, ražani ili crni hleb, kuvanu pšenicu, pasulj, sočivo, testenine od durum pšenice koje imaju nizak glikozni indeks, ovsene pahuljice...

– Maslinovo ulje neka bude izbor i za kuvanje i za pečenje. Uvedite u ishranu posnije sireve, jogurt i kiselo mleko s manjim procentom masti. Jelovniku, pored ribe, dodajte piletinu i ćuretinu, a crvena mesa jedite jednom do dva puta nedeljno – savetuje doktorka.

Ne preporučuj­e se prženje niti pohovanje, već barena hrana, dinstana na vodi s dodatkom maslinovog ulja na kraju.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia