Blic Zena

Crtež otkriva sve dečje tajne

-

Crtajući, deca uče da ono što su pogrešili mogu da poprave, ali i da neke stvari, i pored volje, ne mogu da promene. Na taj način uče i kako s tim da se nose

Crtanje je osnovna ljudska aktivnost koja se prirodno razvija kod deteta. Crtajući ljude i predmete, dete razvija percepciju, mišljenje i veštine koje se poboljšava­ju kroz vežbanje. Anica Jezdić, defektolog-surdolog i stručna saradnica „NTC sistema učenja“, specijaliz­ovanog programa za edukaciju dece i roditelja, kaže da je pogrešno mišljenje da je crtanje poseban dar.

– Mnoga istraživan­ja psihologa pokazuju da je crtanje oduvek bilo potreba čoveka za izražavanj­em. Nažalost, deca danas, zbog modernih tehnologij­a, sve manje koriste prstiće, pa zato i imaju loš hvat olovke, a samim tim i loše organizova­n crtež i kasnije loš rukopis – objašnjava Jezdićeva.

Crtež otkriva sve aspekte detetovog razvoja – kognitivni, emocionaln­i i grafomo- torni. Crtanje podrazumev­a dobru grafomotor­iku, to jest sposobnost držanja olovke i pisanja slova i brojeva, koja je neophodna za lepo pisanje kasnije u školskom uzrastu. Kroz crtanje u igri mališani na zanimljiv način, s velikim uživanjem, bez napora i bez ikakve svesti o tome da nešto rade, zapravo stimulišu razvoj važnih veština, kao što su fina motorika, pažnja, vizuelna percepcija, memorija i koordinaci­ja oko–ruka.

– Crtajući, deca uče da se samoreguli­šu. Shvataju da ono što su pogrešili mogu i da poprave, da docrtaju ili pretvore u nešto drugo. Ujedno shvataju i da ponekad postoje stvari koje, pored volje i želje, ne mogu da se poprave, i to je dobar način da deca nauče kako da se nose s tim – ističe Jezdićeva.

Predškolsk­a deca crtaju isključivo ono što osećaju, dok školarci u crtežima prikazuju ono što vide. Slobodno crtanje u mnogim slučajevim­a može da nam otkrije dosta toga o detetu. Ono što ga privlači najčešće stavlja u prednji plan, i to boji svetlim bojama, dok ono prema čemu oseća antipatiju obično nacrta maleno i tamnim bojama. Neka ispitivanj­a su pokazala i da deca koja su nesigurna i plašljiva često crteže uokviruju ili ih crtaju veoma male, u uglu papira.

Predškolsk­a deca crtaju ono što osećaju, a školarci u crtežima prikazuju ono što vide

 ??  ?? Neki autori misle da deca koja često crtaju sunce ne pokazuju emocionaln­e smetnje
Neki autori misle da deca koja često crtaju sunce ne pokazuju emocionaln­e smetnje

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia