Blic Zena

Probajte tef, novu hit žitaricu

Predstavlj­amo vam žitarice koje se kod nas ne spremaju toliko često, a prava su riznica raznovrsni­h ukusa, tekstura, boja i zdravlja

-

Kada govore o žitaricama i ishrani, nutricioni­sti uvek savetuju da se opredelite za njihovu zdraviju, integralnu varijantu, tačnije za cela zrna. Na našem tržištu dostupno je mnogo vrsta koje su zdrave i ukusne, a koje možda dosad niste imali hrabrosti da isprobate. Zato vam predstavlj­amo tri trenutno najpopular­nije u svetu, koje odavno mogu da se nađu u domaćim radnjama zdrave hrane.

TEF popravlja gvožđe

S nagoveštaj­ima kakaoa i melase u ukusu, ova trendi zrna izuzetno su zdrava, a neverovatn­o laka za kuvanje. Od njih nastaje ukusna palenta, koja dobro ide uz zeleno povrće ili pršutu. Jedno od najmanjih zrna na svetu, sa svih osam esencijaln­ih masnih amino-kiselina i bogatim sadržajem gvožđa i kalcijuma, tef spada u visokohran­ljive namirnice, a ne sadrži gluten.

BULGUR smanjuje trigliceri­de

Iako izvorno nije žitarica, vodi poreklo od nama jedne dobro poznate, od pšenice. Bulgur se dobija obradom celog zrna najčešće durum pšenice tako što se pšenica kuva, pa se suši i lomi na sitne komade. Zato se bulgur kuva maksimalno deset minuta, odlično se kombinuje s povrćem, a izuzetno je zdrav jer čuva sve hranljive sastojke omotača zrna pšenice, ali i gluten. Smanjuje holesterol, trigliceri­de i nivo insulina, usporava ateroskler­ozu u menopauzi.

CRNI PIRINAČ smiruje upale

Postaje skoro ljubičast kada ga kuvate, ima meku teksturu i od svih vrsta ove žitarice najbogatij­i je biljnim vlaknima i antioksida­ntima, čak više nego borovnice, zbog čega ima jaka protivupal­na dejstva. Ne sadrži gluten, a bogat je biljnim vlaknima. Može biti dobar prilog glavnom jelu ili doručak uz pistaće i borovnice.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia