Blic Zena

Šta to želiš da kažeš mami?

Zašto se stalno drži za uši, zašto sad plače kad je lepo jela, što trlja oči... Kad ste roditelj, imate milion pitanja, pa vam zato otkrivamo kako da dešifrujet­e jezik beba

- B. S.

Na prvi pogled čini se da bebe ne znaju mnogo. Ne govore, što je obično način na koji saznajemo šta neko misli, ali gledajući u njih, možete saznati šta žele, šta ih zabavlja, a šta im dosađuje, tvrdi Alison Gopnik, profesorka psihologij­e. Ipak, iako su neverbalni signali beba stručnjaci­ma jasni, roditeljim­a nisu i često su zabrinuti jer ne znaju zašto beba plače, stalno trlja oči ili se hvata za uši. Zato Majda Janežić, dečji psiholog iz „Bel Medica“, otkriva kako da dešifrujet­e ove signale i jezik beba.

SISANJE UPRAZNO

Nakon rođenja bebe često ustima i jezikom prave pokret kojim imitiraju sisanje. Ovo se najčešće dešava pred hranjenje, ali nije retkost da bebe to rade i nakon obroka ili u snu, pa roditelji misle da je beba stalno gladna. – Zapravo, reč je o nečem drugom. Beba vrlo brzo nauči da joj situacija hranjenja ne izaziva samo osećanje sitosti već ukupni doživljaj prijatnost­i. Zato pokretima sisanja obezbeđuje sebi da se dobro oseća i u slobodnim trenucima – objašnjava doktorka Janežić.

HVATANJE ZA UŠI I TRLJANJE OČIJU

Tragajući za novim iskustvima, bebe otkrivaju delove svog tela, a prvo postaju fasciniran­e ušima. Tako se može desiti da se beba uhvati za uvo ili da čak stavlja prst u unutrašnjo­st uveta. Ukoliko je mirna dok to radi, ne treba da brinete, ali ako pravi bolne grimase i plače, možda je reč o upali ušiju, pa posetite lekara. Slično je i sa očima – ponekad deca skrivaju jedno ili oba oka ručicama i tako vas pozivaju na igru. Trljanje očiju često je i znak umora.

SAVIJANJE NOŽICA PREMA STOMAKU

Ovo je skoro uvek siguran znak da bebu boli stomak, a tome su najčešći uzroci grčevi ili problemi sa stolicom. U tom slučaju pokušajte da joj pomognete i ublažite bebine tegobe.

 ??  ?? Beba će vam se prvi put stvarno osmehnuti tek oko drugog meseca
Beba će vam se prvi put stvarno osmehnuti tek oko drugog meseca

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia