Blic Zena

Mladi u Srbiji beže od braka

Poslednje tri decenije, iz godine u godinu, sve je manje venčanja

-

Život u grehu ili divlji brak, tako je nekada nazivana vanbračna zajednica, kojoj omladina u Srbiji danas sve češće pribegava. Među mladim parovima sve je više onih koji tvrde da im papir ništa ne znači i da je brak kao institucij­a prevaziđen. Postavlja se pitanje šta se promenilo i zašto se danas tako lako odustaje od braka, kao i šta taj papir zaista znači.

– Papir u našem društvu znači poštovanje tradicije, iako su u formalno-pravnom smislu sva prava i obaveze isti i u bračnoj i u vanbračnoj zajednici. Zato mladi sve češće tvrde da im papir ništa ne znači, a i kako se u Srbiji svaki peti brak završi razvodom, to im šalje lošu poruku, pa i zaziru od braka – kaže Radmila Grujičić, psiholog.

Ona ističe da postoje dve grupe razloga zbog kojih mladi odustaju od braka. Prva su fi- nansijski razlozi, jer statistika pokazuje da i dalje najveći broj onih koji traže posao čine upravo mladi od 25 do 30 godina. Bez posla i prihoda ne mogu ni da pomišljaju na zasnivanje porodice jer nemaju mogućnosti za to.

– Drugo su psihološki razlozi. Bračni život nosi odgovornos­t i podrazumev­a zrelost, pa mladi ljudi zaziru od toga jer ne žele da se obavezuju. Mnogi od njih u 30. godini ne mogu da zamisle sebe da brinu o detetu, dok su, na primer, u njihovim godinama njihovi roditelji imali jedno ili dvoje dece – ukazuje Grujičićev­a i dodaje da neki od njih misle da bi ih brak sprečio u ostvarivan­ju ciljeva i napretku u karijeri.

Inače, prema podacima Republičko­g zavoda za statistiku, u periodu od 1986. do 2016. godine zabeležen je konstantan pad zaključeni­h brakova, kojih je u 2016. bilo za oko trećinu manje nego pre 30 godina.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia