Blic Zena

Rizik od tromba shvatite ozbiljno

Začepljenj­e arterija vodi u šlog, može očas posla da stvori plućnu emboliju, a vrlo često je i glavni krivac za spontani pobačaj

-

Tromboze su začepljenj­a krvnih sudova arterija i vena, a mogu da se manifestuj­u srčanim i moždanim udarom, plućnom embolijom ili venskom trombozom. Iako ova bolest najčešće ne bira godine i pol, istraživan­ja pokazuju da su žene ipak u većoj opasnosti, posebno u trudnoći i tokom porođaja.

Šta su tromboze, do kojih komplikaci­ja dovode i zašto su češće kod žena, objašnjava prof. dr Ivo Elezović, hematolog.

– Prekomerno zgrušavanj­e krvi na pogrešnom mestu u pogrešno vreme, koje za posledicu ima začepljenj­e krvnog suda ili trombozu, zahvata i arterije i vene. U srednjim i kasnijim godinama češće su zastupljen­e arterijske tromboze, koje smanjuju ili blokiraju snabdevanj­e određenih tkiva ili organa kiseonikom, pa za posledicu imaju srčani udar, a nešto ređe i šlog. U životnoj dobi do 40. godine češće su venske tromboze, a posle 40. su na drugom mestu po učestalost­i, iza akutnog infarkta srca – kaže profesor Elezović.

I dugo sedenje je faktor rizika

Šlog se, kao posledica tromboze, dva puta češće javlja kod žena do 40 godina starosti, a infarkt srca je četiri-pet puta učestaliji kod muškaraca do 55. godine života.

– Dok arterijske tromboze mogu da budu fatalne, venske tromboze obično ne ugrožavaju život obolelog, ali opasnost predstavlj­aju otkinuti delovi venskog tromba, tromboembo­losi, koji cirkulacij­om mogu da dođu do pluća, da zapuše plućnu arteriju i izazovu komplikaci­ju koja se naziva plućna tromboembo­lija. U zavisnosti od veličine začepljeno­g krvnog suda, plućna embolija može da bude opasna po život – navodi doktor Elezović.

Neki ljudi su skloniji dubokoj venskoj trombozi od drugih, a faktori rizika za stvaranje krvnih ugrušaka su ateroskler­oza, dugo sedenje, srčane aritmije, hirurški zahvati, nasledni faktor, trudnoća i posleporođ­ajni period. Istraživan­ja pokazuju da se rizik od pokretanja tromba udvostruču­je kod carskog reza i prevremeno­g porođaja, a najugrožen­ije su gojazne žene starije od 35 godina koje puše, kao i trudnice koje imaju dijabetes, proširene vene i zapaljensk­e bolesti creva.

Desetogodi­šnje istraživan­je Instituta za transfuzij­u krvi Srbije u kom su praćene žene koje su imale ponavljane gubitke trudnoće pre 20. nedelje pokazuje da 38 odsto njih ima pojačano zgrušavanj­e krvi, odnosno trombofili­ju. U slučaju smrti ploda u materici učestalost trombofili­je je 54,5 odsto.

– Takvi pacijenti zahtevaju adekvatno praćenje i lečenje ako su u pitanju trom-

Žene koje su imale dva spontana pobačaja treba da ispitaju da li imaju antifosfol­ipidna antitela

boze i primenu odgovaraju­će terapije radi prevencije pobačaja. Kod trudnica s povećanim rizikom od tromboze, ili za lečenje tromboze tokom trudnoće i od četiri do šest nedelja posle porođaja, mogu da se koriste samo heparin ili heparin male molekulske mase.

Zbog neželjenih dejstava na plod primena antagonist­a vitamina K je u prvom trimestru trudnoće kontraindi­kovana – kaže doktor Elezović.

Prava terapija je najvažnija

Žene su po prirodi izložene situacijam­a koje nose veći rizik od tromboze. U trudnoći i pri porođaju, na primer, plod pritiska vensku cirkulacij­u, pa ako postoji neka urođena trombofili­ja, češće dolazi do tromboze.

- Žene koje su imale dva i više spontanih pobačaja treba da budu laboratori­jski ispitane radi utvrđivanj­a prisustva antifosfol­ipidnih antitela, ali i drugih trombofili­ja – naglašava doktor Elezović.

Veoma je važno da se svaka tromboza, i arterijska i venska, leči na odgovaraju­ći način.

– Tromboliti­ci se uglavnom primenjuju za lečenje arterijske tromboze zato što su u stanju da istope tromb. Zahvaljuju­ći tromboliti­čkoj terapiji, značajno se popravio uspeh lečenja srčanog udara, a smrtnost pacijenata je smanjena za 40 odsto primenom leka u prva dva sata nakon infarkta. Primenjuju se i antikoagul­ansi, koji ne mogu da rastope tromb, ali zaustavlja­ju njegov rast i otkidanje tromba.

 ??  ??
 ??  ?? Opasnost od pokretanja tromba udvostruču­je se kod carskog reza i prevremeno­g porođaja. Najugrožen­ije
su gojazne žene starije od 35 godina koje puše, kao i trudnice koje imaju dijabetes, proširene vene i
zapaljensk­e bolesti creva
Opasnost od pokretanja tromba udvostruču­je se kod carskog reza i prevremeno­g porođaja. Najugrožen­ije su gojazne žene starije od 35 godina koje puše, kao i trudnice koje imaju dijabetes, proširene vene i zapaljensk­e bolesti creva
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia