Blic Zena

Kako spavaju genijalci

Mislite da bez tih osam sati ne možete da funkcioniš­ete, da ćete se razboleti i ostati bez snage? Ne bojte se, neki od najvećih umova spavali su svega dva-tri sata dnevno, a ipak su stvarali velika dela

-

2 puta po 2 sata Neki izvori navode da je Napoleon spavao samo od 12 do dva sata noću i od pet do sedam ujutru. Njegovi oficiri su pričali da je čak i posle naporne borbe od nekoliko sati Napoleon imao fantastičn­u sposobnost da se regeneriše za pola sata spavanja.

ISAK NJUTN 3-4 sata dnevno

Ovaj naučnik spavao je tri-četiri sata dnevno, a ipak je doživeo duboku starost. Često je radio danonoćno bez ikakve pauze, bez hrane i sna.

NIKOLA TESLA 2-3 sata dnevno

Veruje se da je jedan od najvećih naučnika spavao samo dvatri sata dnevno. Ostale su zabeležene njegove reči: „Mislim da ne postoji nijedno uzbuđenje koje prolazi kroz ljudsko srce kao ono koje oseti izumitelj kada vidi neku kreaciju mozga kako se uzdiže na svetlost dana. Takve emocije teraju čoveka da zaboravi da jede, spava, zaboravi na ljubav, sve.“

VINSTON ČERČIL Ništa bez popodnevne dremke

U proseku je spavao od tri do pet sati dnevno, ali je voleo popodnevne dremke. Ustao bi u osam sati, onda bi sledećih nekoliko sati ležao u krevetu. Zatim bi popio čaj, pisao pisma i čitao novine i tek bi tada počinjao da radi sve do obaveznog odmora u poslepodne­vnim časovima.

TOMAS DŽEFERSON 2 sata dnevno bez reda

I on je bio polifazni spavač, jer je spavao dva sata dnevno, bez ikakvog reda. U pismima koja je slao prijatelju opisao je svoje spavalačke navike. Može se zaključiti da je spavao vrlo neredovno, u različito doba dana i noći. Posebnu pažnju pridavao je čitanju pred spavanje, pa je pola sata pre nego što bi zaspao čitao knjige. I opet bi se budio ranom zorom.

LEONARDO DA VINČI 15 minuta na 4 sata

Neki izvori tvrde da je Leonardo da Vinči spavao samo sat i po do dva sata dnevno, i to 1520 minuta na svaka četiri sata. Njegovi sledbenici pokušavaju da prate ovaj sistem i tvrde da odlično funkcioniš­e. Ima i onih koji tvrde da je sve ovo mit i vrlo nezdrava stvar.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia