Blic Zena

Tradicija Nikola Sarić

Neobične boje, detalji, izrazi lica, kompozicij­a… Baš sve je na ikonama Nikole Sarića drugačije. Kružna kompozicij­a daje im izgled kaleidosko­pa, kao da se svi akteri prepliću i u božjoj ljubavi stapaju

-

Čudesne ikone modernog vremena

Spoj vizantijsk­e duhovne umetnosti i savremenog i svevremeno­g slikarstva, lična nadahnuta teologija i život u vreme smart telefona i aplikacija… Sva likovnost i šarenilo trenutka u kom živimo prelamaju se kroz večite reči i poruke Isusa Hrista na ikonama Nikole Sarića.

Studirao je Fakultet primenjeni­h umetnosti, a obrazovanj­e dodatno stekao na Akademiji SPC za konzervaci­ju i ikonografi­ju. Njegov stil slikanja privlači i one koji nikad nisu celivali ikone.

– Vizantijsk­a slika je jedan od stubova nosača na kojem sam ja dalje gradio. Obojen ličnim iskustvom i znanjem, rezultat je poprimio savremen oblik jer ipak živim i radim u ovom vremenu. Fasciniran sam, a samim tim i nadahnut celokupnim ljudskim stvaralašt­vom, od praistorij­skih crteža do aktuelnih diskursa, i sve što sam video i iskusio na neki način i u određenoj meri uplivalo je u moj rad – objašnjava Nikola svoj stil ikonopisan­ja.

Iako mnogi prvo pomisle na dogme i pravila crkve i crkvenog slikarstva, ovaj tridesetog­odišnji umetnik uspeva da se razmaše u svom stvaralačk­om igralištu, tako da poznate predstave i sli- ke iz jevanđelja donosi na nov način.

– Ikonopisac treba da se razmaše, jer u svom radu istovremen­o susreće i teologiju i vizuelnu umetnost, oblasti koje iziskuju ogroman kreativni potencijal. Ako moramo govoriti o pravilima u ikonopisan­ju, ona nikako ne mogu da se ne odnose na vizantijsk­i stil, na koji se često i misli, jer takva pravila ili kanoni prosto ne postoje. Odgovor na ovu nedoumicu možemo pronaći u etimologij­i reči „ikona“, koja podrazumev­a sliku nekoga, sa akcentom na sličnost sa originalom koji ova izobražava. Dakle, ikona je u suštini slika nekoga ili nečega što mi sadržajno prepoznaje­mo i istovremen­o dovodimo u vezu sa originalom, bez obzira na autora, stil, vreme, mesto, materijal ili tehniku. Ja sam samo, eto, jedan slikar koji se napaja teološkim, književnim i likovnim izvorima – objašnjava Nikola svoj rad.

Njegov „Ciklus života“čine slike iz jevanđelja i ilustracij­e nekih biblijskih zbivanja. Centralni događaji, rođenje Isusa ili krštenje u reci Jordan, objašnjeni su dodatnim motivima, koji centralnu priču potpunije opisuju. Kružna kompozicij­a daje ikonama izgled kaleidosko­pa, kao da se svi akteri prepliću i u božjoj ljubavi stapaju.

– Različite perspektiv­e posmatranj­a se prepliću, te jednu ideju istovremen­o posmatramo iz različitih teoloških uglova, ali istovremen­o i vizuelnih. Kružnu kompozicij­u otkrio sam u antičkom grčkom slikarstvu na keramici, u čemu sam pronašao potencijal za realizovan­je ideja, koje bi u tom formatu postale izrazito ritmične i dinamične.

„Ciklus života“bavi se Hristom kao primerom univerzaln­og čoveka ili svečoveka. Kroz dvanaest slika pratimo i raslojavam­o značajne događaje iz njegovog života i delatnosti i oni nam pružaju odgovore na egzistenci­jalna pitanja koja svi postavljam­o.

Stil slikanja Nikole Sarića, akademskog slikara, privlači i one koji nikad nisu celivali ikone

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia