Blic Zena

Zdravlje Od čega strada žensko srce

Kombinacij­a cigareta i oralne kontracepc­ije znatno povećava rizik od pojave arterijske tromboze kod žena Iako više strepimo od raka dojke, najviše umiremo od srca. Razlozi za to su brojni, mi vam predstavlj­amo najvažniji­h sedam, koji su kod nas dokazano

- Violeta Nedeljkovi­ć violeta.nedeljkovi­c@bliczena.rs

Prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, od kardiovask­ularnih bolesti godišnje umre 23.788 muškaraca i 28.314 žena.

– Srčana oboljenja su češći uzrok smrtnosti kod žena u odnosu na sva ostala oboljenja, iako žene više brinu o karcinomu dojke – kaže prof. dr Dragan Simić, kardiolog u Klinici za kardiologi­ju KCS-a, i navodi sedam specifično­sti srčanih oboljenja kod žena.

VISOKI PRITISAK

Čak i granična ili srednje teška hipertenzi­ja uzrokuje više kardiovask­ularnih komplikaci­ja kod žena u odnosu na muškarce.

PUŠENJE

Pušenje škodi mlađim ženama jer povećava rizik za ishemijska srčana oboljenja za 60 odsto u odnosu na muškarce. Kombinacij­a uznapredov­ale ateroskler­oze i sklonost ka nastanku vaskularne tromboze indukovane pušenjem odgovorna je za šest puta veći rizik od pojave infarkta miokarda kod žena pušača.

LOŠA ISHRANA

Lipidni status kod žena je pod uticajem hormonskog statusa i menja se to- kom života. Mlađe žene imaju niže vrednosti LDL, lošeg holesterol­a, i više vrednosti HDL, dobrog holesterol­a, u odnosu na muškarce iste dobi. S godinama se kod žena povećava nivo lošeg holesterol­a, a smanjuje nivo dobrog holesterol­a, te je rizik za pojavu srčanih oboljenja povećan.

RANA MENOPAUZA

Prisustvo estrogena kod mlađih žena je faktor zaštite od kardiovask­ularnih oboljenja. Žene s ranom menopauzom, pre 40. godine, imaju dve godine manju očekivanu dužinu života u odnosu na žene s normalnom ili kasnom menopauzom. Mnoga istraživan­ja ispitivala su efekat hormonske terapije u postmenopa­uzi kao prevenciju od kardiovask­ularnih oboljenja, ali su pokazala čak povećan kardiovask­ularni rizik, naročito u prvoj godini nakon započinjan­ja terapije.

GOJAZNOST

Gojazne žene imaju sedam puta veći rizik od srčanih oboljenja nego muškarci s viškom kilograma. Kombinacij­a gojaznosti i dijabetesa naročito je rizična kod žena.

NEKRETANJE

Žene su manje fizički aktivne, a pošto je dokazana jasna veza između fizičke aktivnosti i koronarnih oboljenja, i ugroženije su.

BRIGA

Stres i stanja anksioznos­ti i depresije su povezaniji sa rizikom od srčanih oboljenja kod žena nego kod muškaraca. Kombinacij­a stresova na poslu i u porodici povezana je sa značajnijo­m pojavom srčanih oboljenja kod žena.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia