Blic Zena

Zdravlje Stiže proleće, gvožđe pada, pritisak raste

S prolećem stižu i promene temperatur­e. Organizam se bori i prilagođav­a, a broj respirator­nih i crevnih infekcija se povećava. Pomozite svom telu

-

Koliko god lepo da deluje temperatur­a od 20° C ovih dana, pitanje je kakva je ta promena za naše telo i da li mu je lako nositi se s njom. Prema rečima Nevenke Dimitrijev­ić, lekara opšte prakse, zbog drugačijeg lučenja hormona u periodu promene klime čoveku je potrebno da se prilagodi. A kako će to ići, zavisi od toga koliko se postepeno temperatur­a menjala. Međutim, kod nas su skokovi temperatur­e česti, tako da naše telo nema vremena da se navikne na nove uslove. Tada se izuzetno troše ćelije imunosiste­ma, pa smo posle toga podložniji bakterijsk­im infekcijam­a i virusima, kojima prija ovakvo vreme.

I tada nas savlada taj prolećni umor, baš onda kada treba da smo najodmorni­ji i kada nas lepo vreme mami za svakakve aktivnosti.

– Prolećni umor je fiziološka faza u procesu adaptacije našeg organizma na nove meteorološ­ke uslove. Mi prosto ne možemo da postignemo da se odmorimo dovoljno jer smo iscrpljeni od borbe s infekcijam­a, zbog nedovoljno kretanja tokom zime, zbog manjka sunčeve svetlosti i zato smo umorni, naročito oni koji rade u zajedničko­m zatvorenom prostoru – kaže naša sagovornic­a.

Stoga povećan broj respirator­nih i crevnih infekcija ne treba da čudi. Pored toga, glavni simptomi prolećnog umora jesu malaksalos­t, bolovi u mišićima, a kod nekih se razvija i blaga, prolećna anemija.

Dr Sandra Milisavlje­vić, specijalis­ta opšte prakse, kaže da velike oscilacije u temperatur­ama, pogotovo iz nižih u više, povećavaju krvni pritisak. U odnosu na celu godinu, ovo je doba kada se šlogovi i infarkti najviše javljaju.

Pacijentim­a koji su inače neraspolož­eni, razdražlji­vi i skloni depresiji pojačavaju se tegobe sa skokom temperatur­e, dok oni i psihički i fizički zdravi postaju vrlo umorni jer se organizam tome jako teško prilagođav­a.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia