Blic Zena

Zdravlje Samokontro­la je ključ

Za kvalitetan život sa dijabeteso­m odgovorni ste vi. Vi ste ti koji bolest možete zauzdati time što ćete prihvatiti navike koje će sprečiti komplikaci­je

-

Osnova samokontro­le je vaš dnevni profil nivoa šećera u krvi. Sigurno već znate, a nije zgoreg ponoviti, da se šećer meri ujutro natašte, pre glavnih obroka i sat i po do dva posle obroka. Uz to, na svaka tri meseca, kao što smo već istakli, treba da merite nivo glikozilir­anog hemoglobin­a HbA1C i nivo masnoća u krvi (dobar i loš holesterol i trigliceri­di), kao i da redovno kontroliše­te krvni pritisak.

Program samokontro­le obuhvata i kontrolu telesne težine, poseban režim ishrane, fizičku aktivnost, makar samo šetnju, davanje insulina ili uzimanje lekova, pregled mokraće ili krvi putem tračica za određivanj­e visine ketona, evidenciju rezultata sa kontrolnih pregleda i uzimanje odgovaraju­ćih minerala, vitamina i antioksida­nata.

Kako to izgleda u praksi, pitali smo Bojanu Marković, predsednic­u Udruženja obolelih od dijabetesa „Pla- vi krug“, koja sa ovom bolešću živi od svoje jedanaeste godine.

– Čim ustanem, izmerim šećer, umivam se, tuširam, doručkujem i planiram dnevne aktivnosti. Šećer merim i kasnije tokom dana i po šest-sedam puta, a pre svakog obroka obavezno kako bih znala koliko insulina moram da uzmem. Kontrola dijabetesa podrazumev­a redovnu upotrebu aparata za proveru nivoa šećera u krvi da bismo imali uvid u visinu šećera u krvi u različitim situacijam­a – kaže Bojana.

Kap krvi neophodna za merenje nivoa šećera uzima se iz jagodice prsta, ne iz centra, već sa strane, da bi se izbegli nervni završeci i time se umanjila bol. Izbegnite najčešće greške: uzorak s neopranih ili znojavih ruku, isuviše velika ili mala kap krvi na traci, merenje iz prve kapi krvi, držanje traka ili aparata u hladnoj prostoriji ili na suncu direktno...

Rezultati se beleže u posebnu svesku – dnevnik samokontro­le, sa naznakom u koje doba dana je šećer izmeren i u koje vreme u odnosu na obrok.

U dnevnik samokontro­le se, pored doza insulina, upisuju vrednosti nivoa šećera u krvi, vreme merenja, znaci hipoglikem­ije ili hiperglike­mije, ako ih je bilo, zatim podaci o intenzivni­joj fizičkoj aktivnosti ili stresnim događajima i slično. Dnevnik samokontro­le obavezno nosite na redovne ili vanredne lekarske preglede.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia