Blic Zena

Legende: Julija i Mihailo Obrenović Istorija jedne kobne ljubavi

Srpski knez Mihailo Obrenović upoznao je u izbeglištv­u u Beču Juliju, ćerku mađarskog grofa. Njihova ljubav, koja je nadvladala i protivljen­je velikog kneza Miloša, ipak je doživela krah

- Olgica Kravljača olgica.kravljaca@bliczena.rs

Godine bez dece u braku kneza Mihaila i kneginje Julije pojačale su zlovolju kneza Miloša i čitavog naroda

Rođena u Beču, ćerka mađarskog grofa Ferenca Hunjadi de Ketelja Julija (1831–1919) u rodnom gradu upoznaje izgnanog bivšeg srpskog kneza Mihaila Obrenovića (1823–1868). Iako katolkinja, „stranskog“porekla, i uprkos protivljen­ju kneza Miloša, u ruskoj kapeli u Beču 1853. godine postaje „kneginja serbska“.

Nežan, posle majčine smrti melanholič­an, očeve ljubavi uvek željan, Mihailo je u ženskom društvu bio nesiguran, a već njegova prva ljubav, prema rođaki Jekatarini, ćerki njegovog strica Jevrema, bila je osuđena na propast. Avantura s Marijom Berghaus, iz koje je dobio i sina, neslavno je završena. Srpski knez nije pronalazio pravu ženu, a onda je upoznao crnooku Juliju Hunjadi. Sestra ceremonija­l-majstora na bečkom dvoru Julija, zahvaljuju­ći plemićkom poreklu, ali ne i bogatstvu, bila je rado viđen gost na dvoru, careva miljenica za ples.

Bajkovito započet brak pamti imanje Ivanka u Mađarskoj. Tu je prvi put kneginja obukla srpsku nošnju od bele svile i kadife, srmenim i zlatnim koncem vezenu i rubinom ukrašenu, rođendansk­i poklon njenog kneza. Nakon Svetoandre­jske skupštine i povratka Obrenovića na tron Srbije 1858. godine, Julija menja svoj dom.

Srpski je učila sa Daničićem

Zemlja u koju je došla zaljubljen­a, iako pola godine nakon supruga, bila joj je drugačija. Srpski jezik učila je zahvaljuju­ći Đuri Daničiću lično, ali i kroz razgovor sa svekrom, knezom Milošem, koji nije znao strane jezike.

„Nije ta frajla ni tako lepa, vele, ali je vaspitana i izobražena devojka“, beleži Ilija Garašanin.

Svekrova smrt 1860. godine kneginju zatiče u banji, a beleška Anastasa Jovanovića, prvog srpskog litografa i jednog od prvih fotografa, prijatelja Obrenovića i dvorouprav­itelja kneza Mihaila, govori o bračnoj nevolji koja je uveliko počela: „Jednako se pitam zašto na glas o teškom stanju gospodarev­om na put nije ranije krenula. Već bi odavno mogla biti u Beogradu. I uz Mihaila, gde joj je mesto stajati.“

Napravila je prvu savremenu bolnicu

Ipak, dolaskom kneza Mihaila na presto, Julija obilazi Evropu, radeći sve za interese Srbije. S knezom učestvuje u javnom životu, priređuje humanitarn­e večeri. Godine 1861. godine u beogradsko­j Sabornoj crkvi za nju je napravljen tron s ikonom Bogorodice, uz dotadašnji patrijarho­v i knežev. Kako su knez i kneginja želeli da Srbiju uvedu u red razvijenih evropskih zemalja, pokrenuli su izgradnju Prve varoške bolnice. Knez je s Ilijom Kolarcem 1861. godine kupio plac, a kneginja je doprinela osnivanjem Odbora beogradski­h žena i dobrotvorn­om aukcijom 1865. godine u hotelu „Srpska kruna“.

Bolnica sa najsavreme­nijim sistemima ventilacij­e i grejanja, otvorena je 1. maja 1868. godine. Na svečanosti povodom otvaranja zdanja u nekadašnjo­j Bolničkoj ulici, danas u Ulici Džordža Vašingtona, gde je sedište Srpskog lekarskog društva, pored kneza nije bila kneginja. Kako je zgrada rasla, njihova ljubav se rasipala.

U potaji je viđala bečkog kneza

Dnevnik kneza Mihaila Obrenovića, beleške Anastasa Jovanovića i pisma Julijina upućena majci govore o bračnim mukama kneza i kneginje. Anastas Jova- nović otkrio je kneginjinu prepisku sa grofom Karlom Arenbergom, a u Julijinim redovima upućenim majci Srbija od lepe zemlje postaje „nesnosa“. Otkriven je i planirani sastanak kneginje sa grofom u Beču, u kući u kojoj su se sedam godina ranije upoznali.

„Tajac je prekrio dvor. Mihailo je satima ostao u kabinetu. Nikog nije zvao. Kneginja u svojim odajama, u malom dvorcu, za put se sprema“, beleži Anastas Jovanović.

Knez Mihailo je patio kad je otišla

Do razvoda nije došlo. Kneginja se vratila u Beograd, za manje od godinu dana ponovo otišla, pa se vratila 1864. godine. Majci se u pismima žali da je knez više ne želi iako je voli. Podgrevaju se priče da je knez od početka prevaren, da mu je iz političkih razloga data ljubavnica cara Franje Josifa. Rastavili su se „od postelje i stola“pismenim sporazumom 18. novembra 1865, kojim je kneginja dobila palatu u Beču i godišnju rentu. Više nije nosila titulu „kneginja srpska“.

Knez Mihailo ubijen je 11. juna 1868. godine tokom šetnje na Košutnjaku. Na njegovom sarkofagu u Sabornoj crkvi nalazi se bronzana skulptura arhanđela Mihaila, napravljen­a po porudžbini kneginje Julije. To je jedinstven­a samostalna figura u punom rastu u jednom srpskom pravoslavn­om hramu. Julija se jedanaest godina kasnije udala za grofa Karla Arenberga, ali ubrzo je ostala udovica po drugi put. Umrla je u Beču 1919. godine, bez poroda.

Nad ljubavi koja je obeležila jednu epohu i ostavila kobne posledice na duši kneževoj, kao da i danas lebde njegovi tanani stihovi: „Što se bore misli moje“, „Bež’te sada vi oboje, nek mi srce govori“.

 ??  ??
 ??  ?? Na izložbi „Anastas Jovanović – Umetnost i novi mediji“u Konaku kneginje Ljubice predstavlj­eno je oko 200 originalni­h crteža, akvarela i fotografij­a iz kolekcije Muzeja grada Beograda, a među njima i ovi portreti
Na izložbi „Anastas Jovanović – Umetnost i novi mediji“u Konaku kneginje Ljubice predstavlj­eno je oko 200 originalni­h crteža, akvarela i fotografij­a iz kolekcije Muzeja grada Beograda, a među njima i ovi portreti
 ??  ?? Srpski jezik kneginja je učila i kroz razgovor sa svekrom, knezom Milošem, koji nije znao strane jezike
Srpski jezik kneginja je učila i kroz razgovor sa svekrom, knezom Milošem, koji nije znao strane jezike

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia