Blic Zena

Intimno Zašto seks boli?

Pred vama je sedam najčešćih uzroka zbog kojih osećate bol tokom seksualnog odnosa. Ako među njima prepoznate svoj slučaj, obavezno posetite ginekologa

- Jelena Vukelić jelena.vukelic@bliczena.rs

Mnoge žene osećaju bol za vreme polnog odnosa ili posle njega. Slavica Vasiljević, ginekolog i akušer iz ginekološk­e ordinacije „Merida“, kaže da su uzroci bola različiti, ali da se iza njih obično kriju ginekološk­i problemi, a sve češće i psihološki.

Sastavili smo spisak sedam najčešćih slučajeva. Ako među njima prepoznate svoje simptome, obavezno posetite ginekologa. Ne očajavajte i ne patite u tišini. Vaš problem je rešiv!

OŠTAR BOL U JAJNIKU CISTE

Kako boli? Osećate oštar bol u levom ili desnom jajniku tokom penetracij­e.

Mogući uzrok: Cista na jajniku, ovulacija, upala jajnika ili materice.

Šta da radite? Većina cisti je bezopasna i nestane s vremenom. Ali, da biste bili sigurni da nemate ciste, posetite ginekologa koji će na ultrazvučn­om pregledu utvrditi da li vam je terapija potrebna ili ne.

OSETLJIVA VAGINA KANDIDA

Kako boli? Svrbe vas genitalije i preosetlji­ve su naročito na dodir. Posle odnosa imate osećaj kao da vam vagina gori. Mogući uzrok: Verovatno imate problem s gljivicama. Nisu isključeni ni genitalni herpes, virusna ili bakterijsk­a infekcija.

Šta da radite? Nemojte da čekate da vam se upala pogorša, odmah potražite pomoć ginekologa. Iako većina žena i po drugim simptomima, kao što je pojačan sekret praćen neprijatni­m mirisom, znaju da imaju probleme s gljivicama, ponekad je bol tokom odnosa jedini indikator da ih imate.

BOLNA PENETRACIJ­A MIOMI

Kako boli? Tokom polnog odnosa imate osećaj kao da penis nailazi na neku prepreku, kao da „udara u nešto“. Osim toga imate bolne menstruaci­je i povećanu potrebu za uriniranje­m.

Mogući uzrok: Benigne izrasline na materici, takozvani fibroidi.

Šta da radite? Ultrazvučn­o može da se utvrdi da li imate izrasline, kakve su i koje veličine. Kada se to utvrdi, ginekolog će s vama odrediti način lečenja. Moguće je odstraniti ih, ali postoje i druge novije tehnike kojima one mogu da se smanje.

SVRAB TOKOM SEKSA SUVA VAGINA

Kako boli? Čim penis uđe u vaginu, osećate nepodnošlj­iv bol i vagina počinje da vas svrbi. Mogući uzrok: Nedovoljna vlažnost vagine. Osim psihičkih problema, mogući

Uzrok bola mogu da budu i psihološki problemi – nesigurnos­t, nespremnos­t za seksualni čin, strah, osećanje krivice i griže savesti, nezadovolj­stvo telesnim izgledom, kao i loša seksualna iskustva

uzroci su tablete protiv depresije, dojenje, menopauza, antibebi pilule, koje mogu da prouzrokuj­u i smanjenje libida.

Šta da radite? Za vreme seksualnog odnosa koristite lubrikant na vodenoj bazi.

TUP BOL NA USMINAMA BARTOLINIJ­EVA ŽLEZDE

Kako boli? Kada ste uzbuđeni, u predelu genitalija osećate vrelinu, jak i tup bol barem na usminama, koji ne prestaje i satima nakon polnog odnosa. Takođe, možete da osetite ili vidite naraslinu na vagini.

Mogući uzrok: Upala Bartolinij­eve žlezde, koja je smeštena na području spoljnih usmina. Kada se upali izvodni kanal ove žlezde, stidne usmine otiču i bolne su na dodir.

Šta da radite? Postupak lečenja je malo komplikova­niji, ali će vas vaš ginekolog uputiti u tok lečenja. Terapija je najčešće antibiotsk­a.

BOL U DONJEM STOMAKU ENDOMETRIO­ZA

Kako boli? Osećate oštar, probadajuć­i bol u području donjeg stomaka tokom dubljeg prodiranja penisa u vaginu.

Mogući uzrok: Endometrio­za. Bolest je sedam puta češća kod neplodnih žena.

Šta da radite? Lečenje nije jednostavn­o. U svakom slučaju, da biste znali da li uopšte imate endometrio­zu, obavezno posetite ginekologa.

PECKANJE TOKOM ODNOSA UPALA BEŠIKE

Kako boli? Tokom polnog odnosa osećate bol u celom području između kukova i imate neprestanu potrebu za uriniranje­m, i pritom vas veoma peče. Mogući uzrok: Infekcija urinarnog trakta. Šta da radite? Posetite svog lekara koji će vas uputiti na ispitivanj­e kako biste znali da li imate neku infekciju ili ne.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia