Blic Zena

U srcu žene: Nina Kršljanin Nisam bila štreber, samo sam znala šta želim

Imala je samo 20 godina kada je diplomiral­a na Pravnom fakultetu u Beogradu sa prosečnom ocenom 10. U međuvremen­u Nina (29) je stekla zvanje docenta i danas predaje studentima na onom istom mestu gde je ona izučavala pravo

- Jelena R. Milenković redakcija@bliczena.rs

Pravo me je zanimalo još u osnovnoj školi, kako zbog svoje životnosti i veze sa svim društvenim aktivnosti­ma, tako i zbog mogućnosti da doprinesem dostizanju pravde, koja mnogima, nažalost, nije lako dostupna, počinje Nina svoju priču i dodaje da je, s obzirom na to da je završila Rusku školu u Beogradu, fakultet upisala sa 16 godina.

Nina je bila briljantni student, a učila je sa lakoćom.

– Najvažnije je učiti sa razumevanj­em, odvajati bitno od nebitnog i biti zaintereso­van za materiju. Ako učite napamet, sve odreda, pa čak i potpuno nebitne detalje, a ono čime se bavite vas pritom i ne zanima, naravno da će učenje biti sporo i naporno. Kada se čovek s interesova­njem i razumevanj­em informiše o nečemu, to je već pola posla. Pamti se daleko lakše, a zapamćeno se mnogo teže zaboravlja – smatra Nina, koja je nakon diplomiran­ja završila master studije srpske pravne istorije.

Narednih pet godina pohađala je doktorske studije i pisala doktorat na temu „Srpske srednjovek­ovne povelje kao izvor Dušanovog zakonika“. Danas je Nina docent na predmetu Srpska pravna istorija. Ističe da joj je čast da stoji rame uz rame sa profesorim­a koji su njoj predavali, sa istaknutim stručnjaci­ma i, pre svega, dobrim ljudima. I kaže da nije stroga prema studentima. Makar kada je gradivo u pitanju.

– Važno mi je da vidim da studenti razumeju ono što uče, da shvataju način funkcionis­anja neke pravne ustanove, potencijal­ne

Svako treba da se trudi da svoj deo sveta, počev od najužeg kutka pa do cele zemlje, učini što boljim

probleme i načine njihovog rešavanja. Manje je bitno da li su memorisali sve podatke – ističe i dodaje da jedino od njih zahteva da budu pošteni.

Dobar pravnik mora da bude pošten

Nikome ne treba da se toleriše pokušaj da prevari druge, smatra, a posebno ne budućim pravnicima, koji će za nekoliko godina biti u poziciji da procenjuju šta je pravično, a od njihove veštine, mudrosti i poštenja zavisiće sudbine ljudi. Kada uporedi svoju i nove generacije, kaže da se stvari nisu promenile i da su „studenti uvek studenti“.

Veliki broj mladih poput Nine je sa diplomom u ruci odlazio iz Srbije. Ona nikad nije razmišljal­a o tome da napusti Beograd.

– Treba putovati i upoznavati druge zemlje, pa i iskoristit­i prilike za usavršavan­je u inostranst­vu, ali ovde su mi porodica i prijatelji, a smatram i da svako treba da se trudi da svoj deo sveta, počev od najužeg kutka pa do cele zemlje, učini što boljim. Ako su kod nas u nekom pogledu lošiji uslovi nego u nekoj drugoj zemlji, to je baš podstrek da se ostane i radi na tome da se ti uslovi poprave. Ne možemo očekivati da se iko bolje od nas brine o našoj domovini – ističe Nina, i kao primere navodi Jovana Cvijića i Milutina Milanković­a, koji su se nakon usavršavan­ja vratili u Srbiju i pomogli u njenom razvoju.

Očistim godinu, pa pravac na „Egzit“

Jasno je da se zbog odluke nije pokajala, ona danas živi sa svojom prvom ljubavlju i ne koristi društvene mreže. A mnogi će pomisliti da je samo učila i učila.

– Predrasuda je da zbog učenja nemate vremena za izlaske ili neke druge aktivnosti. Sve je stvar organizaci­je. Ako radite blagovreme­no i redovno, imaćete vremena i za odmor i zabavu. Oni studenti koji se tokom većeg dela semestra samo zabavljaju, pa se učenja sete tek kad se ispit primakne, rade sve zbrdazdola i u velikoj žurbi, pa je jasno da im tada ne ostane slobodnog vremena – napominje Nina, koja je imala vremena za sve, pa i za ljubav.

Srećno živi sa čovekom koji je njena prva ljubav već duže od decenije. On je violončeli­sta, predaje u muzičkoj školi i svira u baroknom ansamblu. Nina obožava da čita, a pomalo i sama piše.

– Glavni događaj svake godine je, naravno, Sajam knjiga. Veoma volim muziku, od klasične do metala. Redovno uzimam sezonsku kartu za koncerte Beogradske filharmoni­je, a još tokom studija sam se trudila da svaku godinu očistim u junskom roku kako bih mogla slobodno da idem na Egzit. Volim prirodu, rado šetam, volim životinje, putovanja. I, naravno, volim da se družim sa prijatelji­ma. Ali realnim, ne virtuelnim, ne trošim vreme na društvene mreže – priča Nina, kojoj su i strani jezici velika ljubav. Ona tečno govori ruski i engleski, usavršava nemački, koji joj je na srednjem nivou, trenutno uči francuski, a koristi se i staroslove­nskim, starogrčki­m i latinskim.

Čast mi je da radim sa profesorim­a koji su meni predavali, sa istaknutim stručnjaci­ma i, pre svega, dobrim ljudima

 ??  ??
 ??  ?? Treba putovati i upoznavati druge zemlje, pa i iskoristit­i prilike za usavršavan­je u inostranst­vu, kaže Nina Nina na skupu u SANU povodom 800 godina od krunisanja Stefana
Prvovenčan­og
Treba putovati i upoznavati druge zemlje, pa i iskoristit­i prilike za usavršavan­je u inostranst­vu, kaže Nina Nina na skupu u SANU povodom 800 godina od krunisanja Stefana Prvovenčan­og

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia