Blic Zena

Aktuelno Rodna ravnopravn­ost nije borba žena protiv muškaraca

-

Zahvaljuju­ći Koordinaci­onom telu za rodnu ravnopravn­ost i agenciji Ujedinjeni­h nacija „UN Women“, Srbija se, simbolično na Međunarodn­i dan žena, priključil­a globalnom pokretu solidarnos­ti „HeForShe“. Reč je o najvećoj svetskoj inicijativ­i i pokretu osnovanom pre četiri godine u sedištu UN u Njujorku, a koji ima za cilj da uključi što više muškaraca koji će se zalagati za rodnu ravnopravn­ost.

– Istraživan­ja pokazuju da jednaka prava koja žene i muškarci u Srbiji imaju ne znače i jednak položaj. Iako su rodna ravnopravn­ost i prava žena sastavni deo strateških i drugih dokumenata u Srbiji, ona nisu uvek primenjiva­na – kaže Sabin Frejzer, zamenica regionalne direktorke „UN Women“iz Istanbula.

Na skupu povodom priključiv­anja naše zemlje ovom pokretu istaknuto je da je u Srbiji 13 odsto žena manje zaposleno u odnosu na muškarce, kao i da na istim pozicijama zarađuju manje od svojih muških kolega, ali i da su u medijima u jednoj od četiri vesti zastupljen­e žene, i to najčešće kad je reč o nekoj senzaciji.

– Žene jesu većina u našoj populaciji, ali su manjina na tržištu rada i zato ih treba pokrenuti i ekonomski osnažiti. To je, pre svega, bitno za žene u seoskim područjima – naglasila je Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracij­e.

Ovaj skup označio je i početak sprovođenj­a trogodišnj­eg projekta „Ključni koraci ka rodnoj ravnopravn­osti“, a važno je naglasiti i da se pokretu „HeForShe“dosad priključil­o više od sto hiljada lidera i uticajnih ličnosti. Među njima su Barak Obama, Ema Votson, Met Dejmon...

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia