Blic Zena

Jedna od nas: Danica Ristovski Na sceni se osećam moćno

Ne postoji uloga zbog koje bih u bilo kom smislu prešla svoju unutrašnju granicu, jer glumu ne doživljava­m kao posao. Znam šta želim, a šta ne, ali kad je to ono pravo, uživam svim svojim bićem

-

Danica Ristovski, prvakinja Beogradsko­g dramskog pozorišta, ovogodišnj­a je dobitnica nagrade „Tatjana Tanja Lukjanova“za višegodišn­ji doprinos matičnoj kući i pozorišnom životu Srbije. S puno pijeteta i uvažavanja Danica se seća svoje koleginice.

– Imala sam sreću da Tanju poznajem lično, da od nje dobijem kompliment­e, diskretne primedbe i jedan božanstven­i buket roze ruža. Ovo je nagrada u slavu pozorišta, sećanje na veliku glumicu i za mene velika radost što sam u godini jubileja, sedam decenija postojanja BDP-a, ostavila trag i upisala se na listu dobitnika – kaže Danica (63).

Nagradu je posvetila uspomeni na majku Vidu, koja je i sama želela da bude glumica.

Majka je verovala da sam posebna

– Od malih nogu sam znala da ću biti glumica, i mama me je u tome podržavala. To nije bilo ono klasično ostvarenje sna kroz ćerku. Mama je postala omiljena profesorka srpskohrva­tskog i ruskog jezika i književnos­ti. Bila je posvećena svojim đacima i učionica je bila njena scena. Pamtim kako je nosila osmomartov­ske bukete koje je dobijala od đaka. Kao nekadašnje glumačke dive posle premijera... Uvek me je podržavala, bila beskrajno nežna, otvarala mi mogućnosti i ukazivala na lepotu čitanja. Verovala je da sam posebna – s bolnim osmehom priča o još svežoj rani.

Na scenama svog pozorišta igra naslovne uloge u predstavam­a „Trpele“, „Kad su cvetale tikve“, „Draga Jelena“, „Terorizam“, „Pomorandže za zbogom“i u najnovijoj „Poslednji rok“.

– Uvek sam fokusirana na poslednju ulogu, a trenutno igram sedam zahtevnih, različitih, duboko emotivnih uloga. Kada je uloga precizno pripremlje­na, radujem se izlasku na scenu. Volim da vladam scenom,

Srećan je onaj ko ume da voli. Zagrlite svoje najmilije i radujte se velikom prazniku.

volim da svi gledaju u mene, jer znam da živom rečju i emocijama mogu nekome da pomognem. Tada se osećam moćno – objašnjava kako se priprema za uloge, a istovremen­o dodaje da ne voli da mistifikuj­e glumu.

Nije joj, kaže, potrebno da ode daleko da bi mogla da se posveti liku. Sve to fino uklapa u život.

Trema zbog mladog reditelja

Supruga Lazara upoznala je na Fakultetu dramskih umetnosti. Svoj život ne izlažu previše očima javnosti, ali Danica se vrlo raduje porodičnim uspesima.

– Stariji sin Petar (31) završio je filmsku režiju na FDU, a drugi sin Jovan (26) trenutno je na master studijama na Bankarskoj akademiji. Petar je oženjen Teodorom Ristovski, mojom mladom koleginico­m, i svi zajedno smo uzbuđeni zbog velikog događaja u porodici. Počelo je snimanje prvog filma i TV serije u Petrovoj režiji. Po romanu Milovana Vitezovića „Čarape kralja Petra“, naša produ- centska kuća „Zilion film“u saradnji sa RTS-om kreće u ovaj veliki izazov. Lazar igra kralja Petra, a meni je dodeljena uloga Makrene Spasojević, majke koja je, tražeći sina u ratnom vihoru, srela kralja i dala mu čarape da ih preda njenom sinu. Nije ga našao, ali je zato kralj, po svojoj želji, sahranjen u tim vunenim čarapama. Verujte da prvi put osećam tremu – s uzbuđenjem nam se poverava.

U novom filmu „Čarape kralja Petra“, u režiji sina Petra, igraće Makrenu, majku artiljerca Marinka

 ??  ?? LIČNA KARTA Mesto rođenja: Beograd
Horoskopsk­i znak: Škorpija, podznak Jarac Muzički ukus: „Bitlsi“pre svih Omiljeni glumci: osim Lazara, De Niro i Bred Pit
Omiljene glumice: Meril Strip, Džudi Denč i Helen Miren
LIČNA KARTA Mesto rođenja: Beograd Horoskopsk­i znak: Škorpija, podznak Jarac Muzički ukus: „Bitlsi“pre svih Omiljeni glumci: osim Lazara, De Niro i Bred Pit Omiljene glumice: Meril Strip, Džudi Denč i Helen Miren
 ??  ?? Sa sinovima Petrom i Jovanom i mužem Lazarom na čuvenoj cvetnoj terasi na Gardošu
Sa sinovima Petrom i Jovanom i mužem Lazarom na čuvenoj cvetnoj terasi na Gardošu
 ??  ?? U predstavi „Poslednji rok“naizmeničn­o igra dve uloge, Anu i Mironihu
U predstavi „Poslednji rok“naizmeničn­o igra dve uloge, Anu i Mironihu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia