Lepota Masno teme, suvi krajevi? Perite kosu ređe

Prvog dana nakon pranja kosa vam je masna, a krajevi suvi? Ako vas muči ovaj problem, naš frizer vam otkriva provereni recept

Blic Zena - - U Ovom Broju -

Retke su srećnice koje ne pate zbog beživotne kose koja se, što je više peremo, sve brže masti. A ako uz to imate još i tu nesreću da su vam krajevi suvi i ispucali, onda će vam saveti frizera Bobana Ćirića biti zlata vredni. Za početak otkrio nam je uzrok ovog neprijatnog problema koji muči mnoge žene.

– Lučenje sebuma dirigovano je iz centra u mozgu koji reguliše rad žlezda sa spoljašnjim lučenjem. Veza između ovog centra i žlezda koje luče sebum funkcioniše po principu negativne povratne sprege – objašnjava naš sagovornik.

To u praksi znači da, kada dođe do povećanog lučenja sebuma, centar u mozgu dobija informaciju da je izlučivanje jače i na osnovu te informacije šalje signal da se lučenje smanji.

– Problem nastaje kada se mi umešamo s učestalim pranjem kose i ne dozvolimo da do ovog centra u mozgu dopre prava informacija, već mu šaljemo lažnu sliku. Tako nastaje začarani krug iz kog nikako da izađemo.

Balsame i maske za kosu nikako nemojte da stavljate do korena, već samo na krajeve i dobro ih isperite

Izbegavajte često češljanje i provlačenje prstiju kroz kosu, jer tako pospešujete raznošenje sebuma po celoj dlaci

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.