Blic Zena

Srbija i Rumunija protiv raka

-

Pokrenut zajednički projekat za rešavanje velikog problema u zdravstvu

U Opštoj bolnici u Požarevcu počeo je projekat prekograni­čne saradnje Rumunije i Srbije – „Zajednička inicijativ­a Srbije i Rumunije u borbi protiv raka u pogranično­m području“, čiji je cilj rešavanje velikog izazova zdravstva – borbe protiv karcinoma.

Pored Ministarst­va zdravlja, partneri na projektu su Urgentna klinička bolnica „Pija Branzeu“iz Temišvara, Centar za genetske i celularne terapije u lečenju karcinoma „Oncogen“i Okružna urgentna bolnica „Rešica“iz Rumunije.

Ovim projektom biće završena tri sprata bolnice u Požarevcu sa šest operacioni­h sala i drugih odeljenja za lečenje najčešćih vrsta raka. Izgradnja se finansira iz IPA fonda Evropske unije, a ukupna vrednost je 11,6 miliona evra.

– Projekat je važan za javno zdravlje ljudi u Srbiji, za ovu oblast medicine koja, nažalost, uzima maha – istakla je Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracij­e.

Zlatibor Lončar, ministar zdravlja, kaže da ćemo benefite ovog projekta osetiti tek za tri godine, kada se bolnica otvori, kada stigne oprema i kada budemo imali mlade lekare koji su već krenuli na specijaliz­aciju.

– Pored 88 zdravstven­ih radnika, zaposlićem­o još lekara i medicinsko­g osoblja, da krenu sa usavršavan­jem i spremni dočekaju otvaranje bolnice – naglasio je Lončar.

Prof. dr Karmen Panaitesku, onkolog iz „Oncogena“, kaže da je ovaj projekat veoma značajan za celu regiju.

– Ovom saradnjom poboljšaće­mo dijagnosti­ku raka za 80 odsto. Imamo bolnicu koja će biti opremljena kod vas, dijagnosti­ku kod nas, strategija razvoja zdravstva u ovoj oblasti biće podignuta na viši nivo – rekla je doktorka Panaitesku.

 ??  ?? Bolnice obuhvaćene
projektom u Srbiji i
Rumuniji biće umrežene
posebnim softverom
Bolnice obuhvaćene projektom u Srbiji i Rumuniji biće umrežene posebnim softverom

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia