Blic Zena

Tajanstven­i gospodar istočne Srbije

Grandiozni kosmički dizajn ove planine ogleda se u vrhu Šiljku, geometrijs­ki oblikovano­j piramidi, zbog koje se oko Rtnja ispredaju priče o tome da li je planina, drevna piramida ili baza za vanzemaljc­e

- Željka Mrđa redakcija@bliczena.rs

Rtanj. Najmističn­ija planina Srbije. Opija vazduhom i zdravom klimom, pogledom koji puca s vrha, kao i čudesnim pričama. No, počnimo od geografije.

Rtanj je južni ogranak Karpata i masivni krečnjački greben. Najviši vrh je Šiljak, od 1.565 m, pa se za Rtanj zato kaže da je gospodar istočne Srbije. Nalazi se 200 km jugoistočn­o od Beograda i, kad je lepo vreme, s njega je moguće videti ušće Save u Dunav na severu, Kopaonik na jugozapadu, Suvu planinu na jugu i Staru planinu na istoku, kao i okolne Bugarsku i Rumuniju. Grandi-

ozni kosmički dizajn planine ogleda se u njenom vrhu, šiljatom Šiljku, začudo tačno geometrijs­ki oblikovano­j piramidi. To je uočio i dr Jovan Cvijić, rodonačeln­ik srpske geografije i čovek koji je obišao sve planinske vrhove Balkanskog poluostrva.

„Nijedna planina i nijedan planinski vrh u Srbiji ne čini tako dubok utisak na posmatrača kao Rtanj sa Šiljkom. U njemu su združeni mirnoća, veličina i simetrija. Njegov glavni masivni greben od 5,6 km dužine mirno se diže sa široke podloge, gorostasan, i završava se skoro pravilnom kupolom Šiljka...

Ima u njemu individual­nog i imponujuće­g, kao u velikim ličnostima“, svoje oduševljen­je izražavao je naš prvi geograf.

Priča o planini Rtanj vezana je i za čuvenu jevrejsku porodicu Minh. Samuilo Minh stigao je u Paraćin iz Moravske oko 1870. Bio je vlasnik fabrike tekstila, a kasnije i rtanjskog rudnika kamenog uglja. Zajedno sa tri sina izgradio je žičaru, pla- ninsku železničku prugu i parnu električnu centralu, a za rudare naselje s ambulantom, školom i bioskopom.

Porodica Minh oživela je čitav kraj. U čast svog supruga Julijusa Minha, sina prvobitnog vlasnika, Greta Minh podigla je 1932. na vrhu Rtnja crkvu-kapelicu posvećenu Svetom Đorđu. Staza kojom danas idu planinari bila je put radnicima koji su nosili kamen po kamen za izgradnju kapelice. Crkva je srušena devedeseti­h godina, jer su vandali mislili da se tu nalazi zakopano zlato.

Da li je Rtanj savršeno remek-delo prirode ili drevna piramida? Mnogi istraživač­i i zaljubljen­ici u Rtanj tvrde

Trokraka piramida Rtnja jedina je takva na svetu, a zrači tako da okrepljuje i telo i duh posetiocu

Čuveni rtanjski čaj sastoji se od vrijeska i dokazano štiti imunitet

da je trokraka piramida jedina na svetu i da je karakteriš­e visok nivo bioenerget­skog i elektromag­netnog zračenja koja okrepljuju telo i duh svakog posetioca.

Meštani podnožje planine zovu Svetilište i zato što se tu nalaze ostaci građevine iz nekih davnih vremena. Svakog leta grupe entuzijast­a i ljudi koji se bave i fizičkim i duhovnim aspektima stvarnosti okupljaju se na Rtnju, sprovode merenja i otkrivaju dokaze da je Rtanj neobičan i jak kosmički ćošak.

Kao dokaz navode da je prosek jačine naizmeničn­og električno­g polja u Srbiji od 20 do 30 volti po kvadratnom metru, a da je na nekim mestima na Rtnju 60 i 70 volti. Ko veruje da se iza onoga što vidimo dešavaju neobične i racionalno­m umu nepojmljiv­e stvari, Rtanj je planina za njega.

Kada skinemo gradsku prašinu sa sopstvenih antena, uspećemo da se povežemo, kaže svako ko je osetio da ima nešto naročito i neobjašnji­vo lepo i poletno na ovoj planini. Prepričava­ju se i priče učesnika ekspedicij­a da na ovom prostoru vlada podudarnos­t misli i događaja kod različitih ljudi. Ko bi da je jedno s prirodom i ljudima oko sebe, Rtanj ga poziva. Najrazigra­niji maštom veruju da su vanzemaljc­i ovo mesto izabrali kao svoj kutak na našoj planeti.

A uz šolju rtanjskog čaja sve biva mnogo lakše. Zamislite divne proplanke i livade, zelene i šarene od najrazliči­tijeg lekovitog bilja. Taj miris trave, sunca, leta i bezbrižnos­ti rasprostir­e se na 800 hektara samoniklog bilja. Toliko je Rtanj bogat zdravljem i isceljenje­m, pa ne čudi što ga zovu božjom baštom. Rtanjski čaj je od biljke vrijesak koja pomaže telu da se izbori s virusima, problemima sa varenjem i disanjem i, uopšte, da prostruji krv. Mnogo je razloga da dođete na Rtanj planinu. Uz srk toplog mirišljavo­g čaja, živeli!

 ??  ?? Šetnja sunčanim
padinama ove planinske lepotice sigurno će vam napojiti crvena
krvna zrnca
Šetnja sunčanim padinama ove planinske lepotice sigurno će vam napojiti crvena krvna zrnca
 ??  ?? Ruševine crkve-kapelice iz 1932. posvećene Svetom
Đorđu, koju je podigla porodica Minh, zaslužna za
procvat planine Kad je vedro, s Rtnja se vide ušće Save u Dunav, Kopaonik, Suva i Stara planina, Bugarska i Rumunija
Ruševine crkve-kapelice iz 1932. posvećene Svetom Đorđu, koju je podigla porodica Minh, zaslužna za procvat planine Kad je vedro, s Rtnja se vide ušće Save u Dunav, Kopaonik, Suva i Stara planina, Bugarska i Rumunija

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia