Blic Zena

Potpuna tišina osvaja svet

-

„Silent spa“je nov velnes trend koji osvaja svet. Kako smo stalno okruženi bukom, uskoro će u svetu vladati prava pomama za mestima u kojima odzvanjaju samo zvuci prirode

Sećate li se kad ste poslednji put bili okruženi tišinom? Čim ustanete, uključujet­e televizor, na putu do posla slušate muziku, a dan završavate sa telefonom u ruci. Iako ste umorni i spava vam se, neumorno čitate vesti na telefonu ili buljite u društvene mreže.

Čini se kao da se savremeni čovek toliko navikao na neprekidnu buku da više ne ume da uživa u tišini. Ali ako je verovati rezultatim­a istraživan­ja globalnog Velnes instituta, ta situacija ubrzo će se promeniti. U narednim godinama u svetu će vladati prava pomama za mestima u kojima vlada potpuna tišina i u kojima odzvanjaju samo zvuci prirode. Zbog toga je, prema tvrdnjama pomenutog instituta, novi trend u velnes putovanjim­a u 2018. godini takozvani silent spa. Aranžmane ovog tipa u ponudi već imaju mnoge inostrane banje i termalni kompleksi, a ovakva putovanja odlična su za unapređenj­e mentalnog i fizičkog zdravlja.

Spa terapeuti globalnog Velnes instituta predviđaju i da će se u predstojeć­im godinama luksuzni spa centri iz gradova preseliti na vrhove planina, duboko u šumu, na sneg, na vodu. Nov luksuz biće spavanje u staklenom igluu, a sve od dizajna, soba i okruženja biće

Svakog dana treba duboko da dišemo u potpunoj tišini kako bismo se opustili, napunili energijom, poboljšali koncentrac­iju i bili efikasniji

u skladu sa prirodom. Pravi dokaz da će se njihove tvrdnje obistiniti jeste činjenica da su u Evropi, na primer u Italiji i Austriji, pojedini bivši manastiri pretvoreni u velnes centre sa „silent spa“konceptom.

Brojne studije pokazuju da buka negativno utiče na naše zdravlje – izaziva glavobolje, napetost, nemir, depresivno raspoložen­je i poremećaj sna. Sa druge strane, nekada je tišina jedino što nam treba u životu. Kad smo sami sa svojim mislima, imamo priliku da na miru razmislimo o izborima i odlukama koje donosimo, ali i da skupimo snagu za teške životne situacije. Ona nam pomaže da oslušnemo unutrašnji glas, srce i telo i zato je prekopotre­bna za naš psihički i duševni mir.

Za Draganu Jovanović, renomirano­g trenera za životni i poslovni razvoj, ovaj novi velnes trend nije nikakvo iznenađenj­e.

– Radeći sa poslovnim ljudima skoro 20 godina, otkrila sam da svakodnevn­o kroz tišinu, koju postižemo svesnim disanjem, tehnikama duboke relaksacij­e i trenucima kada svoju pažnju prebacujem­o sa spolja ka unutra, poboljšava­mo fokus, povećavamo koncentrac­iju, punimo se energijom i postajemo mnogo efikasniji – objašnjava Jovanoviće­va, koja je i autorka „ZEN In Business“programa..

 ??  ?? žene godišnje naša stilistkin­ja Ljiljana Perović transformi­še u rubrici „Moj stil“iako se prijavi njih skoro trista
žene godišnje naša stilistkin­ja Ljiljana Perović transformi­še u rubrici „Moj stil“iako se prijavi njih skoro trista

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia