Za dobrog poslastičara neophodna je ljubav

Projekat „Mladi poslastičar“kompanije „Dijamant“je završen, a najbolja od svih bila je Milica Đurđević

Blic Zena - - Reportaža - Olgica Kravljača olgica.kravljaca@bliczena.rs

Godina praktičnih radionica i internih školskih takmičenja za edukaciju i motivaciju budućih profesionalaca, objedinjenih u projektu „Mladi poslastičar“kompanije „Dijamant“iz Zrenjanina, završena je proglašenjem pobednika. Poznati poslastičar Zdravko Gavrilović sve vreme pratio je rad mladih poslastičara i bio član žirija, a posebno je razumeo njihovo opredeljenje za ovu profesiju.

– Oduvek sam znao da ću se baviti ovim zanatom. Inspiraciju sam nalazio u svom domu, u okruženju, u mirisima i ukusima svake poslastice koju sam video i probao. Pohađao sam beogradsku Ugostiteljsko-turističku školu, baš kao i Milica sada, i tu stekao osnovna znanja. S vremenom sam nastavio usavršavanje, a i dan-danas učim – priseća se Zdravko.

Slična iskustva podelila je i Milica Đurđević, pobed- nica. Roditelji su joj, kaže, preneli ljubav prema poslastičarstvu. Odrasla je uz njihovo umeće i nezaboravne zajedničke trenutke u spremanju kolača. Zato je izbor srednje stručne škole bio očekivan. Za dosadašnji uspeh, ističe, duguje mnogo profesorima, na prvom mestu razrednoj, a kao član projekta „Mladi poslastičar“nosi najlepše utiske.

– Za nas, srednjoškolce, ovakav projekat je prilika da budemo u društvu cenje- nih profesionalaca kao što je Zdravko Gavrilović i krademo zanat od njih. To je i prilika da se nadmećemo između sebe i realno sagledamo svoj rad – kaže Milica.

I Zdravko Gavrilović ističe sjajnu saradnju sa školama koje upisuju đake smera poslastičarstva, što je neophodno za razvoj i čuvanje najslađe profesije.

A u takmičenju u kome je pobedu odnela Milica nije bilo dovoljno biti dobar poslastičar, već najbolji. A to znači raditi neprestano na sebi, pratiti rad kolega i težiti ka tome da budete prvi. Uz neophodnu ljubav prema poslu.

– Titula najboljeg mladog poslastičara mi je dokaz da sam na pravom putu. Priznanje dokazanih profesionalaca daje mi podstrek da i dalje radim na sebi – kaže Milica, koja će nagradu od 200.000 dinara iskoristiti za dalje usavršavanje.

Zdravko Gavrilović kao brend ambasador kompanije „Dijamant“nastavlja sa promocijom dobrih recepata i edukacijom mladih generacija, uz želju da i sam bude bolji, da svaka poslastica koju napravi nadmaši prethodnu.

Vršnjacima savetujem da se prijavljuju na takmičenja. Važno je da veruju u uspeh, jer smo mi budućnost našeg zanata, poručuje pobednica Milica Đurđević

Kao brend ambasador kompanije

„Dijamant“, Zdravko Gavrilović

nastavlja s edukacijom mladih

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.