Blic Zena

I ne slutimo šta nas čeka

- BOJANA ĐURIĆ Pomoćnik glavne i odgovorne urednice „Blic žene“

Nedavno sam čula za događaj iz jednog beogradsko­g naselja čija interpreta­cija možda i nije stopostotn­o precizna niti mogu da vam sa sigurnošću dočaram kako je to izgledalo, ali ću vam ga svakako prepričati jer je bitan za buduće procese u našem društvu.

Grupa dece je, naime, posle škole krenula kući, pa je nabasala na stari, naoko napušteni automobil. A deca kô deca, krenula da skaču po njemu. Ali jedna devojčica je zastala i plačući molila grupu vršnjaka: „Nemojte, to je auto mog pokojnog tate!“I budući da je ta devojčica inače neretko šikanirana u svom đačkom okruženju, njen pokušaj da nekako odbrani uspomenu na oca naišao je na suštu suprotnost – deca su sa još većim žarom kidisala na auto u kome se ona nekada vozila sa nedavno preminulim tatom. Da bi, kad je kasnije istog dana prošla pored auta, videla da je na njemu nacrtan muški polni organ.

I ja sad, ma koliko puta slušala o vršnjačkom nasilju, postavljam sebi obično pitanje: u kojoj meri je ta definicija vršnjačkog nasilja samo starosna odrednica, a u kojoj je očigledan uvod za vladavinu ne vršnjačkog nasilja, već onog koje nas u budućnosti očekuje od onih koji su sada deca? A reaguju tako gnusno, bez pravog povoda i iz čiste obesti... Da li je to prolog zla s kojim ćemo ubrzo biti suočeni? Pomno posmatraju­ći kako se stariji iz njihove okoline slamaju pod nasiljem svake vrste, deca razvijaju kolektivni psihološki profil čiju će manifestac­iju naše društvo nesumnjivo osetiti za nekoliko decenija. Identifika­cija s nasiljem oko njih tera ih, dakle, da jedni prema drugima postupaju kako društvo postupa prema pojedincu i usvajaju da jači uvek tlači. I neljudskos­t se tada rađa kao nužnost. Još od malih nogu. Teško mi je, u stvari, da sa ove distance odredim čiji je greh veći. Da li nas starijih koji smo dozvolili da naša deca odrastaju u atmosferi gladijator­ske arene i zdušno preuzimaju naše najgore odlike, iz čega nastaje njihova prirodna reakcija da maltretira­ju slabije od sebe, ili pasivan greh onih koji prećutno saučestvuj­u u čitavom procesu?

Zato neću ćutati i posmatrati tu genezu besramlja. A nemojte ni vi.

Deca razvijaju kolektivni psihološki profil nasilnika čiju će manifestac­iju osetiti čitavo društvo

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia