Blic Zena

Intimno On je duša od čoveka, kad je trezan

S kakvim se dramatični­m situacijam­a bori žena u ovakvom braku, zašto pristaje na takav život i zašto su brakovi s alkoholiča­rima najdugoveč­niji, pitali smo stručnjaka

- Branka Gajić branka.gajic@bliczena.rs

„Brakovi u kojima je muž alkoholiča­r spadaju među najdugotra­jnije“, pokazalo je istraživan­je dr Valentine Moskalenko, ruske naučnice i psihoterap­euta. Iako ovakav zaključak skoro niko ne bi očekivao, posebno kada se uzme u obzir činjenica da svakodnevn­o svedočimo nasilju nad ženama koje su u vezi s alkoholiča­rima, mesta sumnji nema. Nauka je nauka, a tu je i rečenica koju smo svi mi ko zna koliko puta čuli: „Ma, on je duša od čoveka kad je trezan!“

Odnos pun posesivnos­ti

Ako isključimo stereotip da je alkoholiča­r čovek sa društvenog dna i pogledamo malo oko sebe, shvatićemo da ozbiljan problem s alkoholom imaju i ljudi koje svakodnevn­o viđamo na poslu, u komšiluku, među rodbinom. Neki uživaju društveni i profesiona­lni ugled i, uprkos svom problemu, uspevaju da, naoko, normalno žive. Neki pak zauzimaju i visoke položaje, upravljaju velikim kompanijam­a, prisutni su i u javnosti. O problemima u njihovom porodičnom životu, po pravilu, ne zna se ništa, osim ako i njihove žene ne izgovore gore pomenutu rečenicu o „duši od čoveka“.

S kakvim se dramatični­m situacijam­a bori žena u ovakvom braku i zašto prista- je na takav život, pitali smo psihologa i psihodrams­kog terapeuta Gordanu Marić Lalović.

– Alkoholiča­rski brakovi traju jako dugo, ali ne zato što je bliskost među partnerima velika i trajna. Naprotiv, odnosi među supružnici­ma najčešće počivaju na simbiozi koja podrazumev­a zamagljene granice između njih dvoje. Njihov odnos je ispunjen posesivnoš­ću, manipulaci­jom, kontrolisa­njem, agresivnoš­ću i nejasnoćom šta je čija odgovornos­t. Takvi parovi na podsvesnom nivou doživljava­ju odvajanje kao egzistenci­jalno ugrožavaju­će i zato ostaju zajedno – objašnjava naša sagovornic­a.

Supružnici su svesni da žive u paklu

Prema navodima Valentine Moskalenko, supružnici su najčešće svesni košmarne situacije u kojoj se nalaze, ali iz te neprijatno­sti izvlače i neku dobit na nesvesnom planu.

– Ta dobit se obično sastoji u umirivanju anksioznos­ti zbog uverenja da zahtevi koje realnost pred njih postavlja prevazilaz­e njihove psihološke i intelektua­lne kapacitete. Odnosno, oboje se osećaju bespomoćno – kaže naš psiholog.

„Žena u ovakvom braku sebe doživljava kao jakog supružnika. Ona pomaže, ona se brine, ona je ta koja ispravno odlučuje, koja uvek zna kako treba postupiti,

pa zato i naređuje: ,Ne pij! Leči se!’ Ona kao da uživa u ponavljanj­u rečenice: „On će bez mene propasti!“, navodi Moskalenko u svom tekstu.

Briga o mužu postaje misija

Sa njom se slaže i naša sagovornic­a i ističe termin kozavisnik.

– To je osoba zavisna od odnosa s nekim kome pomaže i čije ponašanje pokušava da kontroliše, ne vodeći računa o svojim sopstvenim potrebama i osećanjima. Ona je uverena da ne vredi i da ne zaslužuje da bude voljena takva kakva je. Tako briga o drugom postaje misija, način da se životu nađe svrha i vrednost. Odatle potiče ta prijatnost u pomisli da će on bez nje propasti – naglašava Gordana Marić Lalović.

Duh drame, uzleti, padovi, dodaje ona, preskakanj­e iz pakla u raj oboma pružaju intenzivni­je emocije i utisak da im je život ispunjen, a pretnje razvodom su samo dimna zavesa koja se ponekad zaleluja.

„Stradanjem žena dobija osećaj sopstvene vrednosti, prikriva svoje slabosti i svoju nesposobno­st da preusmeri tok života u određenom pravcu.

Život se ne pokorava njenoj volji, ali ona ne želi da prizna tu činjenicu, jer bi to za nju bilo ravno porazu. Zato je razvod isključen“, tvrdi ruska naučnica.

I zato nemojte se iznenaditi kad vas tetka i teča pozovu na proslavu zlatne svadbe iako ga ona „napušta“otkako ste se vi rodili, jer je on „obična ništarija i pijandura“, osim kad je trezan. Tad je „duša od čoveka“.

 ??  ?? Drama, uzleti, padovi, preskakanj­e iz pakla u raj i jednom i drugom partneru pružaju intenzivni­je emocije i utisak da im je život ispunjen, a što se razvoda tiče, sve ostaje samo na pretnjama
Drama, uzleti, padovi, preskakanj­e iz pakla u raj i jednom i drugom partneru pružaju intenzivni­je emocije i utisak da im je život ispunjen, a što se razvoda tiče, sve ostaje samo na pretnjama

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia