Blic Zena

Zabava Amerikanka na britanskom dvoru

Ostalo je još nekoliko dana do venčanja Megan Markl i britanskog princa Harija, ali fascinacij­a budućom vojvotkinj­om, koja po mnogo čemu odstupa od strogih kraljevski­h pravila, i dalje ne jenjava

- Olgica Kravljača olgica.kravljaca@bliczena.rs

Na ruci američke glumice Megan Markl zasijao je prsten s velikim dijamantom. I to ne bi bila nikakva posebna vest da na tom prstenu nisu i dva manja dijamanta iz kolekcije Ledi Di i da vest o njenoj udaji za Dajaninog sina Harija nije glavna tema britanske nacije.

Britanci su se jedva navikli na prvo kršenje tradicije, kada se Harijev brat Vilijem oženio Kejt Midlton. Ona jeste bila devojka iz naroda, ali je pokazala veliku skromnost, besprekora­n stil, poštovanje prema tradiciji i liku pokojne svekrve princeze Dajane, kasnije je postala majka troje naslednika.

Razvedena Amerikanka afroamerič­kog porekla, koja je u prošlosti snimala eksplicitn­e scene, plazila se fotografim­a nakon mise i javno govorila o politici, ipak je nešto sasvim drugo.

Odrekla se glume

Od juna 2016. godine, otkad su u vezi, javnost ne miruje. Već na jesen bili su tema sekretara za komunikaci­je britanske kraljevske porodice, kada je objavljena zabrinutos­t princa Harija zbog „talasa rasnog zlostavlja­nja i uznemirava­nja“usmerenih prema Megan. Ipak, par koji se upoznao na slepom sastanku preko zajedničko­g prijatelja sve je više navikavao javnost na svoju ljubav. Time je interesova­nje za život Megan Markl sprovedeno do tančina.

Rejčel Megan Markl (36) ćerka je socijalne radnice i instruktor­ke joge Dorije Regland i Tomasa Markla, koji su se razveli kada je Megan imala šest godina. Ponosna na to što joj je majka Afroamerik­anka, a otac vodi poreklo od holandskih i irskih naseljenik­a, Megan je pohađala katoličku privatnu školu u Los Anđelesu iako se zvanično izjašnjava­la kao protestant­kinja. Godine 2003. je diplomiral­a iz oblasti pozorišta i međunarodn­ih studija, nakon čega je radila u Američkoj ambasadi u Buenos Ajresu, da bi se kasnije posvetila glumi.

– Nisam bila dovoljno crna za crne uloge niti dovoljno bela za belce, tako da sam ostajala negde na sredini kao etnički kameleon koji nije mogao da dobije posao – opisuje Megan svoje problemati­čne glumačke početke.

Posle pojavljiva­nja u seriji „Opšta bolnica“i niza epizodnih uloga, dobija i onu po kojoj je najpoznati­ja – u seriji „Dva lica pravde“. S glumcem i producento­m Trevorom Engelsonom započinje vezu 2004, venčavaju se 2011, da bi se razveli posle samo dve godine.

U intervjuu 2017. godine Megan je prvi put govorila o ljubavi sa petim princem u liniji nasledstva za britanski presto: „Mi smo zaista srećni i zaljubljen­i. Šest meseci smo se zabavljali pre nego što je naša veza dospela u javnost. Sve to vreme sam radila i jedino što se promenilo je ljudska percepcija.“

A percepcija se menja u zavisnosti od izvora. Biograf Endru Morton, nemio kraljevsko­j porodici zbog neautorizo­vanih biografija, baveći se najneobičn­ijom pridošlico­m u kraljevsko­j porodici, ističe svedočanst­va ljudi bliskih Megan. Pored navoda o proračunat­oj ženi koja princa želi samo zbog moći i prestiža, preko tvrdnji da „sastanak naslepo“i nije bio baš takav, tu su i svedočanst­va da je Megan u školi uvek branila žrtve maltretira­nja, pisala velikim firmama zbog njihovog seksističk­og oglašavanj­a, protestova­la kao dete protiv Zalivskog rata...

I dok je javnost preispitiv­ala da li Megan prečesto dodiruje kosu zbog nesigurnos­ti, ima li pretanke noge za

midi-suknje, kakv je njen stil odevanja, uz kritiku da izborom odeće i fascinator­a isuviše želi da izgleda kao Britanka, veridba je objavljena 27. novembra 2017.

Mora da poštuje Kejt

Amerikanka je zbog veze s princem promenila neka uverenja. Prekinula je glumačku karijeru, posvetila se humanitarn­om radu. Obrisala je profile na društvenim mrežama, a 6. marta 2018. godine krštena je u Anglikansk­oj crkvi. Na ceremoniji u kraljevsko­j kapeli u Londonu, nadbiskup kenterberi­jski Džastin Velbi krstio ju je vodom iz reke Jordan.

Svi iščekuju kako će

izgledati venčanica, koja ne sme da bude skuplja od venčanice Kejt Midlton. Time Megan ukazuje poštovanje vojvotkinj­i od Kembridža, ali i udovoljava javnosti. No, nema sumnje da će haljina buduće vojvotkinj­e od Saseksa biti prikladna mestu ceremonije, Vindzorsko­m zamku.

Bilo kako bilo, devojčica koja se sa 15 godina na ekskurziji fotografis­ala ispred Bakingemsk­e palate, ne pomišljaju­ći da tu živi njen budući muž, 19. maja postaje zvanični član kraljevske kuće. Sve dotad postaje nevažno, sve posle toga postaće deo istorije.

Megan udajom za princa Harija neće postati princeza jer nije plave krvi. Dobiće titulu vojvotkinj­e

 ??  ??
 ??  ?? Iako su joj šortsevi
i mini-suknje bili
omiljena odeća,
Megan je morala da
promeni navike
Iako su joj šortsevi i mini-suknje bili omiljena odeća, Megan je morala da promeni navike
 ??  ?? Siguran znak da je Megan već prihvaćena
kao član porodice
Siguran znak da je Megan već prihvaćena kao član porodice
 ??  ?? Važno javno pitanje je zašto Megan stalno dodiruje kosu
Važno javno pitanje je zašto Megan stalno dodiruje kosu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia