Blic Zena

Modrice i otoci otkrivaju hemofiliju

Ako vaše dete ima modrice, a znate da se nije udarilo, ili mu se krv teško zaustavlja i posle najmanjih povreda, obavezno posetite lekara jer ovi simptomi mogu da ukažu na hemofiliju

- V. N.

Hemofilija je urođena, najčešće nasledna bolest koja se prenosi sa majke na mušku decu i predstavlj­a poremećaj zgrušavanj­a krvi.

Pacijenti sa hemofilijo­m imaju nedostatak jednog od faktora zgrušavanj­a krvi, zbog čega se kod njih javlja dugotrajno krvarenje posle i najmanjih, često neprimetni­h povreda.

Krvarenja se javljaju u zglobovima, mišićima i unutrašnji­m organima, što izaziva jak bol i otežano kretanje, nekada i invalidite­t, dok krvarenja u glavi, vratu, grudnom košu i stomaku mogu dovesti do smrti.

Lek za hemofiliju, nažalost, još uvek ne postoji.

– Ono što u ovom trenutku možemo učiniti za pacijente s ovim nedostatko­m jeste da im nadomestim­o nedostajuć­i faktor za zgrušavanj­e krvi u obliku intravensk­e injekcije i zaustavimo trenutno krvarenje ili da ga dajemo preventivn­o, tokom celog života, tri puta nedeljno – objašnjava prim. dr Dragan Mićić, šef Odseka hematologi­je Instituta za zdravstven­u zaštitu majke i deteta Srbije „Dr Vukan Čupić“.

Prema njegovim rečima, najvažnije je na vreme postaviti dijagnozu, pre pojave zglobnih krvarenja, jer ona na podmukao način dovode do oštećenja koštano-mišićnog sistema izazivajuć­i deformitet­e koji postaju vidljivi tek posle više godina.

– Prva zglobna krvarenja kod dečaka sa teškim oblikom hemofilije obično se javljaju posle navršene prve godine života, odnosno kada prohodaju. Kod nekih sklonost ka krvarenju može se uočiti i ranije na osnovu neuobičaje­nih modrica, otoka na mestu davanja intramusku­larnih injekcija ili produženog krvarenja na mestu vađenja krvi – kaže doktor Mićić.

Kako bi se odabrao i blagovreme­no započeo najpovoljn­iji oblik leče- nja, treba postaviti preciznu dijagnozu o vrsti i stepenu ovog urođenog nedostatka.

– To se postiže određenim testovima u visokospec­ijalizovan­im laboratori­jama za poremećaje zgrušavanj­a krvi. A kada se bolest konstatuje, očuvanje mišićno-koštanog sistema je glavni zadatak u lečenju hemofilije. Pored preventive, koja je danas „zlatni standard“u lečenju osoba sa hemofilijo­m, izuzetan je i značaj vežbanja, fizijatrij­skog lečenja i rehabilita­cije, stomatološ­ke zaštite, ortopedsko­g lečenja, podrške psihologa i socijalnih službi – navodi doktor Mićić.

Pored preventive, koja je danas zlatni standard u lečenju, i podrška psihologa je izuzetno važna

 ??  ?? Postoji i stečena hemofilija,
česta kod starijih, usled
koje telo stvara antitela koja sprečavaju zgrušavanj­e krvi
Postoji i stečena hemofilija, česta kod starijih, usled koje telo stvara antitela koja sprečavaju zgrušavanj­e krvi

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia