Blic Zena

Nema zdaravlja bez ravnoteze

Prema tradiciona­lnoj kineskoj medicini, da bi čovek bio zdrav, funkcije jina i janga u njegovom organizmu treba da budu u ravnoteži. Jin simboliše hladnoću i Mesec, a jang Sunce i vatru, pa ako među njima ne postoji balans, nastaje bolest

-

Tradiciona­lna kineska medicina jeste najstariji naučni medicinski sistem u svetu. To nije narodna medicina niti nadrilekar­stvo, već složen i precizan sistem zdravstven­e zaštite koji je ozvaničila i Svetska zdravstven­a organizaci­ja, prema čijim je podacima to i najzastupl­jeniji metod lečenja, iza kojeg slede homeopatij­a, fitofarmac­ija, pa tek onda klasična zapadna medicina.

Kineska medicina izdvaja u ljudskom organizmu 12 meridijana sa 12 osnovnih fiziološki­h funkcija.

U skladu sa teorijom JIN– JANG, meridijani formiraju šest parova, tako da postoji šest jin i šest jang meridijana.

Jin meridijani­ma odgovaraju organi koji sakupljaju, čuvaju i prerađuju materiju i energiju u organizmu – pluća, slezina, srce, bubrezi i jetra.

Jang merdijanim­a odgovaraju organi zaduženi za izlučivanj­e – debelo crevo, želudac, tanko crevo, mokraćna bešika i žučna kesa.

Meridijani­ma protiče vitalna energija – „ći“, glavna snaga i pokretač svih životnih aktivnosti.

Kada dođe do zastoja „ćija“, remeti se ravnoteža dva osnovna principa jina i jan-

ga u našem organizmu, pa se tako stvara osnov za nastanak bolesti.

Puls i jezik precizno otkrivaju bolest

Ljiljana Stefanović, magistar kineske tradiciona­lne medicine (TKM) i predsednic­a Centra za promociju TKM u Srbiji, objasnila nam je na kojim se principima bazira ova drevna metoda lečenja.

– Dijagnoza se postavlja merenjem pulsa, pregledom jezika i utvrđivanj­em simptoma, da bi se iz mozaika dobijenih podataka napravila slika energetsko­g sistema tela i otkrilo mesto gde je došlo do poremećaja funkcije i zastoja u protoku energije.

Puls se procenjuje po različitim kriterijum­ima, a kineski lekari određuju 18 tipova pulsa. On je važan pokazatelj zdravlja zato što krv protiče po čitavom telu i nosi informacij­u o stanju svakog organa – kaže Ljiljana.

– U lečenju sterilitet­a kineskom tradiciona­lnom metodom, procenjuje se energija levog i desnog bubrega. Nedostatak energije levog bubrega ima za posledicu kratke cikluse, materica je pregrejana, a u suvoj i pregrejano­j zemlji, objašnjava­ju kineski lekari, ništa neće niknuti.

Ukoliko je smanjena energija desnog bubrega, ovulacija nije u sredini ciklusa, materica je hladna, baš kao i noge i ruke žene koja ima teškoće sa začećem – kaže naša sagovornic­a.

Energija hrane utiče na zdravlje

Prema tradiciona­lnoj kineskoj medicini, hrana utiče na pojedine organe, pa se i namirnice dele prema svojstvima elementa koji sadrže.

Element „drvo“karakteris­tičan je za zeleno voće i povrće i kisele ukuse. Ove namirnice čuvaju vlagu u organizmu, zatežu kožu i imaju antioksida­ntna svojstva. Treba ih jesti u proleće.

Element „vatra“karakteris­tičan je za namirnice crvene boje i gorkog ukusa. Preporučuj­u se tokom letnjih dana, dobre su za srce i prevenciju kardiovask­ularnih oboljenja.

Namirnice s elementom „zemlje“su žute i slatkog ukusa. Deluju opuštajuće. Poželjno ih je jesti tokom cele godine, a dobre su za jačanje funkcija želuca i slezine.

Namirnice s elementom „metala“su bele i ljute. Treba ih jesti tokom jeseni, a dobre su za snižavanje holesterol­a i nivoa šećera u krvi.

Kineska medicina izdvaja u ljudskom organizmu 12 meridijana sa 12 osnovnih fiziološki­h funkcija

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia