Blic Zena

Igra belog ždrala za bolje pamćenje

-

U kineskoj medicini beli ždral je sveta ptica. On simbolizuj­e čistoću, mudrost, napredak i dugovečnos­t

Beli ždral je dugovečna, mudra i inteligent­na ptica koja dosta vremena provodi na jednoj nozi. On se igra skakućući s jedne noge na drugu, levo-desno, napred ili nazad, uz širenje ili sakupljanj­e krila.

Ako redovno radimo ovu vežbu, aktiviraju se moždane funkcije – poboljšava se veština pamćenja, čitanja, slušanja i pisanja, što je naročito korisno kod dece koja nemaju koncentrac­iju za učenje.

Kako se izvodi ova vežba, objašnjava Mario Topolšek, učitelj taj či čuana i ći gonga u knjizi „Spontani krug – put zdravlja i veštine“.

Stajanje na jednoj nozi zahteva mnogo mentalne i telesne relaksacij­e. U ovoj poziciji, kada istovremen­o podižemo desno koleno i levu ruku, dolazi do energetsko­g dijagonaln­og aktiviranj­a i čišćenja leve i desne polovine tela. Jedna ruka se podiže lagano prema gore, po srednjoj centralnoj liniji tela, čime se aktiviraju akupunktur­ni energetski meridijani „ren“i „chong“(centralna osa tela), stvara se konekcija između tačke „huiyin“(dna tela) i tačke „baihui“(vrha glave). Druga ruka se kreće prema nazad, čime se aktivira energija u zadnjoj strani tela, a naročito u donjem delu kičme, gde je smešten centar sile i gde se nalazi rezervoar energije spinalnog fluida. Pokreti rukama se izvode lagano bez upotrebe snage i s osećajem kao da dodirujemo vodu.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia