Blic Zena

5 stvari koje treba da znaju o seksu

Umesto da se kasnije kajete, bolje je da na vreme otvoreno pričate s decom o seksu

- B. S.

Seks je uvek tabu tema kad o njemu pričate s vlastitom decom. Ali, ma koliko da vam je neprijatno, kad vas dete otvoreno pita o njemu, ne ignorišite ga i njegova pitanja ne smatrajte nevažnim. Važno je i da ne žurite s iznošenjem činjenica, već da pratite detetov razvoj.

Josif Fidanovski, psihoseksu­alni terapeut, objašnjava kojih pet stvari tinejdžeri treba da znaju o seksu.

KONDOMI NE ŠTITE SAMO OD TRUDNOĆE

Dok se prepuštaju seksualnim iskustvima, mladima briga o zdravlju nije prioritet. Jedino ih brine neželjena trudnoća. Nadaju se da će njih zaobići seksualno prenosive bolesti i ne plaše se nezaštićen­og odnosa. Stoga na vreme upozorite tinejdžera o značaju kondoma.

SEKS NIJE OBAVEZA

Svom nesigurnom adolescent­u ukažite na to da seks treba da ima samo onda kad to želi. To važi i za prvi put i za kasnije, jer seksualni odnos nije obaveza. Naučite dete da kaže „ne“i da se ne upušta ni u šta što nije sigurno.

INTERNET NIJE MESTO ZA EDUKACIJU

Razni sajtovi s tekstovima o seksu nisu baš poverljivi izvori. Zato izgradite otvoren odnos s detetom, jer bolje je da vas pita sve što ga zanima o ovoj škakljivoj temi nego da na internetu pronađe pogrešne informacij­e.

SNIMANJE MOBILNIM JE OPASNA IGRA

Koliko god da im to izgledalo zanimljivo, tinejdžeri­ma skrenite pažnju da nikako ne dozvole da se snimaju tokom seksualnog odnosa. To je materijal koji, iz osvete ili drugih razloga, neko može da zloupotreb­i.

MASTURBACI­JA JE BITNA

Kad roditelji uhvate „na delu“tinejdžera, najčešće ga ignorišu, a neretko i kritikuju. Ipak, masturbaci­ju treba afirmisati jer je značajna za seksualnu spoznaju i razvoj. Deca upoznaju svoje telo i moguće izvore uživanja.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia