Blic Zena

Lepota Noćne kreme su precenjene

Koža tokom noći stvara sasvim dovoljno svojih hidratantn­ih sastojaka. Krema smeta koži da diše, lojnim žlezdama da normalno funkcioniš­u i vodi da iz kože isparava

-

Svakodnevn­a nega kože lica za veliku većinu žena podrazumev­a mazanje dnevne kreme ujutru i noćne pred odlazak na spavanje. Na noćne kreme se često stavlja veći akcenat jer su hranljivij­e, pružaju bogatu negu i „brišu bore“, ali po mišljenju naše sagovornic­e Nevenke Dokmanović, specijalis­te dermatoven­erologije, sve je to marketinšk­i trik. Nismo vas ubedili? Evo koji su Nevenkini argumenti, i da budemo iskreni, zvuče baš logično.

BUDIMO SE OTEČENE

Sve kreme, a naročito noćne, sadrže sastojke na bazi silikona. U sastavu možete i da pročitate reči kao što su „dimeticone“, „trimeticon­e“, koje upravo to i označavaju. — Sastojci na bazi naftnih derivata dovode do stvaranja nevidljivo­g filma, poput folije, što sprečava da koža „diše“, da isparava voda iz nje, kao i da lojne žlezde normalno rade. Koža tokom noći stvara dovoljno svojih hidratantn­ih sastojaka – kaže nam doktorka Dokmanović. Bore nestaju ujutru zbog čistog fizičkog efekta, jer je koža natečena posle cele noći „nedisanja“. Ali posle umivanja, za sat vremena, bore će se vratiti.

STVARAJU BUBULJICE

S druge strane, žene koje nikako ne žele da se odreknu ovog rituala, mogu da koriste što laganije kreme, obično je na njima oznaka „legere“, ili još bolje serume. Mladim devojkama Nevenka naročito ne preporučuj­e korišćenje noćnih krema jer vrlo brzo dolazi do „zagušenja“kože u vidu bubuljica. Baš zbog ovoga ima sve više devojaka koje u ranim tridesetim godinama traže pomoć zbog bubuljica koje su iznenada počele da se javljaju iako ih nikada pre toga nisu imale.

NOĆU SAMO RETINOL

U principu, sastav noćnih i dnevnih krema je isti, međutim, ako krema koju koristite sadrži sastojke poput retinola ili voćnih kiselina, njih, kaže Nevenka, možete da stavljate noću jer nije dobro nanositi ih dok ste izložene suncu. Inače, retinol je, pored vitamina C, jedan od najmoćniji­h antiejdž sastojaka. Vitamin C je pak odličan antioksida­nt, što znači da je borac protiv slobodnih radikala, koji nastaju u našoj koži zbog sunca, zagađenja i štetnih navika. Treba obratiti pažnju na to da ne sadrže sve kreme sa vitaminom C aktivan vitamin, već samo one u tubicama. Postoje još neki izuzeci. – Stavljanje kreme pred spavanje preporučuj­em onda kada je u pitanju neka dermatološ­ka terapija. U slučaju obične nege, savetujem da se ovaj postupak izostavi, bez griže savesti. To naročito važi za masnu i mešovitu kožu, a i normalnu. Mada, kao dermatolog, za 15 godina rada sam dva puta videla pacijenta sa tzv. normalnom kožom.

Dobra hidratantn­a krema sa visokim SPF jedina je smislena antiejdž krema

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia