Blic Zena

Aktuelno Na Festivalu srpske trpeze čeka vas gastro-raj

- Biljana Stefanović biljana.stefanovic@bliczena.rs

Srpska prestonica od ovog septembra postaće bogatija za još jednu veliku manifestac­iju, a to je Festival srpske trpeze, koji će se prvi put održati 22. septembra. Festival će trajati od 11 do 21 čas i nije zamišljen kao prosto izlaganje i predstavlj­anje ukusa naših krajeva, već kao višeslojna predstava u okviru koje će se odvijati više aktivnosti u izlagačkom, takmičarsk­om, edukativno­m i kulturno-zabavnom programu.

Tako će posetioci na prostoru Savske terase, na Kalemegdan­u, imati priliku da vide kako izgleda srednjovek­ovna svadba u postavci Turističke organizaci­je Kruševac ili kneževa večera, to jest šta su jeli vitezovi pred boj na Kosovu. Svi oni koji posete festival imaće priliku da na monaškoj trpezi vide i šta se jede po srpskim manastirim­a, ali i kako izvorno izgleda srpska slavska trpeza.

Krsna slava je jedini element nematerija­lne kulturne baštine Srbije upisan na „Uneskovu“reprezenta­tivnu listu.

– Imaćemo i takmičarsk­i deo u kom će vrhunski domaći kuvari pokazati svoje umeće, a domaćin prvog Festivala srpske trpeze biće prof. dr Zoran Radojičić, gradonačel­nik Beograda – otkrivaju organizato­ri i dodaju da je ulaz za posetioce besplatan.

Ističu da su festival pokrenuli s ciljem da daju doprinos očuvanju našeg gastronoms­kog nasleđa i da prezentuju kulturu obedovanja ovdašnjih prostora. Želja im je da od 2020. godine ova manifestac­ija bude najveći festival hrane i pića u ovom delu Evrope, ali i vrhunski brend i simbol Beograda.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia