ANTIBEBI PILULE &TROMB, U KAKVOJ SU VEZI

Blic Zena - - U Ovom Broju - Violeta Nedeljković violeta.nedeljkovic@bliczena.rs

Hormonska kontracepcija je najefikasniji metod zaštite od neželjene trudnoće. Kada se koristi na pravilan način, mogućnost

trudnoće je svega 0,1 odsto

Hormonska kontracepcija je najefikasniji metod zaštite od neželjene trudnoće. Kada se koristi na pravilan način, mogućnost trudnoće je svega 0,1 odsto. Međutim, upotreba ove pilule ima i neželjene efekte, pa se ne preporučuje ženama sa određenim zdravstvenim problemima. Zato svaka žena pre nego što počne da pije antibebi pilule, treba da uradi određene analize.

– Prvo se uzima lična anamneza kako bismo saznali postoje li prethodna ili sadašnja oboljenja koja povećavaju rizik za ozbiljne komplikacije kao što su začepljenje krvnih sudova ili tromboembolija, zatim izlivi krvi ili insulti, stvaranje tromba ili trombofilija, metabolička oboljenja, povišen krvni pritisak, promene na dojkama, migrenozne glavobolje – navodi prof. dr Lidija Tasić, načelnica Odeljenja za planiranje porodice sa odeljenjem za menopauzu u GAK „Narodni front“.

Takođe, kaže naša sagovornica, potrebno je znati postoje li neke životne navike koje povećavaju rizik kao što su gojaznost, pušenje, korišćenje određenih lekova…

– Naravno, bitna nam je i porodična anamneza, to jest informacija da li kod bliskih srodnika postoje izlivi krvi pre 50. godine, kao i karcinom dojke, jajnika i debelog creva, naročito po ženskoj liniji.

Nakon uzimanja lične i porodične anamneze radi se kompletan ginekološki pregled – ultrazvučni pregled, papa test i kolposkopija.

– Kontrolišemo pritisak, indeks telesne mase, tražimo laboratorijske analize, pre svega AST i ALT transaminaze koje služe za ispitivanje funkcije jetre i, ako je potrebno, ultrazvuk dojki. Ukoliko se zna za neko posebno oboljenje, rade se i dodatne specifične analize koje se inače ne rade rutinski – navodi doktorka Tasić.

Najčešća lakša neželjena dejstva kontraceptivnih pilula su promene raspoloženja, nervoza, depresija, glavobolja, mučnina, osetljivost dojki, oskudan sukrvičav iscedak iz materice, pospanost, smanjen ili pojačan seksualni nagon, povećanje telesne težine prof. dr Lidija Tasić, GAK „Narodni front“ SAVET EKSPERTA

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.