Intimno

Ko prvi kaže volim te?

Blic Zena - - U Ovom - Nevena Dimitrijević nevena.dimitrijevic@bliczena.rs

Mislite da volite partnera, ali niste sasvim sigurni šta s tim emocijama. Poželite da mu onako, bez razloga, izjavite ljubav, ali ugrizete se za usnu. Šta ako ga time uplašite? Ili, još gore, šta ako izostane ono „i ja tebe“, pa nastane neprijatna tišina? Nema sumnje, najveća prekretnica svake nove veze jesu reči „volim te“. Sve se meri prema toj famoznoj izjavi i kad je čujemo, ali i ako je nema a nadamo joj se.

Zanimljivo je da, iako je uvreženo mišljenje da žene prve kažu svom dragom da ga vole, studije pokazuju da baš muškarci prvi osete ljubav i da umeju da kažu „volim te“već posle samo nekoliko nedelja veze. Žene to čine kasnije, i to da bi dale sebi vremena da procene partnera, da vide da li su mu namere ozbiljne.

S druge strane, muškarci umeju da izjave ljubav relativno brzo i samo da bi sebi povećali šanse za seks i tad i nisu do kraja svesni onog što govore. A te preuranjene reči kod žene odmah bude sumnju, pa ona lako prozre ovu nameru. Njoj je mnogo draže da čuje da je voljena kada nestane potreba za bilo kakvim kalkulacijama, dakle, posle seksa.

Ipak, mnogo je važnije pokazati partneru ljubav nego je kazati. Ako stalno mazimo i pazimo voljeno biće, ako se brinemo da mu bude lepo i da je uvek dobro – to više govori od bilo koje reči.

Međutim, ostaje pitanje kad treba prvi put reći nekome da ga volimo. Ako ove reči izgovorimo pre vremena, pre nego što to zaista počnemo da mislimo i osećamo, to može uništiti vezu. Takođe, i ako beskonačno izbegavamo da partneru kažemo „volim te“, i to nosi veliki rizik za dalji odnos.

Dakle, jasno je da nema pravila. Ali najbolje je reći onda kad stvarno tako mislimo. To može biti posle dva meseca ili posle godinu dana veze, vreme nije bitno. Bitna je iskrenost i želja za prisnošću.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.