Zdravlje Kad je toplo, ponašajte se kao da je maj

Naš organizam ne zna da li je sada leto ili jesen, pa ga mi sami moramo prilagoditi trenutnim vremenskim prilikama tako što ćemo jesti laganu hranu, nositi slojevitu odeću i piti dosta tečnosti

Blic Zena - - U Ovom Broju - V. N.

Nije baš uobičajeno da u prvoj polovini novembra šetamo u majicama kratkih rukava, sedimo u baštama i jedemo sladoled. A baš tako nam je prošao veći deo ovog meseca. Ipak, ne možemo da se ne zapitamo kako ove visoke novembarske temperature utiču na naše zdravlje.

– Naš organizam ne zna da li je sada leto ili jesen, pa ga mi sami moramo prilagoditi trenutnim vremenskim prilikama. Ovo vreme on prihvata kao da je 15. jun i tako treba i mi da se ponašamo – da jedemo laganu hranu s mnogo voća i povrća, a zaboravimo na sarme i pečenje, da pijemo dosta tečnosti i da se slojevito oblačimo – kaže dr Dragan Miljković, specijalista opšte medicine.

Važno je da, dodaje naš sagovornik, hronični, naročito kardiovaskularni bolesnici redovno uzimaju propisanu terapiju i da ne pridaju veću pažnju smetnjama nego što one zaslužuju.

– Mojim pacijentima ovo vreme prija. Od njih desetoro koje sam, pre nego što ste me pozvali, pregledao, devetoro je bilo dobro raspoloženo – ističe doktor Miljković i savetuje da se što više krećemo i idemo u prirodu.

I prof. dr Goran Davido-

vić, kardiolog i predsednik Udruženja koronarnih jedinica Srbije, kaže da ove temperature i vremenske prilike ne štete pacijentima sa kardiovaskularnim problemima.

– Srčanim bolesnicima mnogo veće probleme prave niske temperature, kao i one preko trideset stepeni, ali i magla, smog – objašnjava doktor Davidović.

Suprotno tome, naglo zahlađenje, kad dnevna temperatura padne za više od deset stepeni, može i te kako da utiče na zdravlje.

– Nagli pad temperature može da isprovocira angiozne napade – upozorava naš sagovornik.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.