Zdrava ishrana Neka jesen miriše na kesten

Slatkastog je ukusa, sadrži manje masti od ostalih orašastih plodova, ima visok procenat skroba i nema gluten. Jedinstven je i po tome što može da se pohvali vitaminom C

Blic Zena - - U Ovom Broju -

ZA ŽIVCE

Kesten je bogat mineralima, vitaminima B kompleksa, kao i vitaminima A i C. Oni se čuvaju prilikom kuvanja, jer plod štiti debela kora. Kesten sadrži kalijum, fosfor, kalcijum, magnezijum, sumpor, hlor, bakar, gvožđe i mangan. Bogat mineralima i vitaminima B grupe, pospešuje dobro zdravlje nervnog sistema i sprečava neurološke promene i oboljenja.

ZA TRUDNICE

Kesten je neobično bogat folnom kiselinom, koja se obično nalazi u zelenom lisnatom povrću. Folna kiselina je neophodna za rast ćelija, sintezu DNK i normalan rad nervnog sistema. Unos hrane bogate folnom kiselinom povećava šansu za začeće, a tokom trudnoće omogućava pravilan razvoj fetusa.

ZA PRITISAK

Kesten je bogat izvor mononezasićenih masti, poput oleinske i palmitinske kiseline. Mononeza- sićene masti štite kardiovaskularni sistem i pomažu u snižavanju holesterola. Zbog niskog sadržaja natrijuma a visokog kalijuma, odličan je u ishrani osoba koje boluju od hipertenzije.

ZA PROBAVU

Kesten pomaže kod bubrežnih i stomačnih tegoba, a može se koristiti i za izbacivanje viška vode iz organizma. Uz to, deluje i protivupalno, pa je idealna namirnica za osobe koje pate od artritisa i reume. Bogat biljnim vlaknima, omogućava dobar rad crevnog sistema i blagotvorno deluje na imunitet.

Orašasti plod koji ne liči na druge

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.