Aktuelno Čitajte deklaracije, sprečite gojaznost

Blic Zena - - U Ovom Broju -

Više od polovine odraslih Srba ima prekomernu telesnu masu

Čak dva odsto svetskog bruto proizvoda troši se na lečenje gojaznosti u svetu. Ako nastavimo ovim tempom, i Srbija će sve više sredstava izdvajati za lečenje ove bolesti jer 58 odsto odraslog stanovništva u našoj zemlji ima prekomernu telesnu masu, a 25 odsto je gojazno. Zabrinjava i to što raste učestalost gojaznosti kod dece do pet godina i zato više treba raditi na prevenciji. To su redovna fizička aktivnost, edukacija stanovništva o ishrani i nutritivno informisanje.

– Navođenje nutritivnih i zdravstvenih izjava propisano je zakonom, stupanjem na snagu Pravilnika o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane sredinom 2018. godine. Veoma je bitno praviti razliku između ove dve vrste izjava – ukazano je na radionici u okviru kampanje „Teži ravnoteži“, koja predstavlja nacionalni program za prevenciju gojaznosti.

Tako, na primer, ako na proizvodu piše da je ovsena kaša bogata vlaknima, reč je o nutritivnoj izjavi, dok bi zdravstvena izjava glasila da poboljšava varenje. Ove informacije najčešće se nalaze na prednjoj strani proizvoda, što potrošaču dodatno pomaže da odgovorno izabere.

– Deklaracija je lična karta proizvoda. Ona uključuje podatke o energetskoj vrednosti prehrambenog proizvoda, količini masti, zasićenim masnim kiselinama, ugljenim hidratima, šećerima, proteinima i soli. Ovakvim jasnim informacijama nutritivne deklaracije znatno olakšavaju planiranje pravilne ishrane i mogu pomoći u lečenju i prevenciji gojaznosti – istakla je dr Budimka Novaković, profesor Medicinskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu.

Pojedine deklaracije na poleđini čak sadrže informacije i o tome koliko tačno keksova može da se pojede na dan ili koliko kockica čokolade. Zato je na potrošačima da se bolje informišu o proizvodu koji kupuju.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.