Mladi ne vežbaju, gledaju TV i tamane slatkiše

Svaki drugi učenik svakodnevno jede slatkiše, a svaki treći provodi više od dva sata dnevno uz televiziju, pokazalo je istraživanje u okviru projekta „Zdravo rastimo“

Blic Zena - - Roditeljstvo - B. S.

Od 2011. godine više od 25.500 sedmaka iz 300 škola širom Srbije učilo je o pravilnoj ishrani i značaju fizičke aktivnosti u okviru projekta „Zdravo rastimo“. U ovoj školskoj godini projekat će obuhvatiti 20.000 dece, a preduslov za odgajanje zdravijih generacija jeste u udruženom delovanju privatnog, javnog sektora i škola, zaključeno je na panelu „Zdravija deca u zdravijoj Srbiji“.

Prema rezultatima istraživanja Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“koje je sproveo u okviru projekta „Zdravo rastimo“, svakodnevno je vežbalo bar sat 39,1 odsto anketiranih učenika. Takođe, svaki treći učenik više od dva sata je gledao televiziju ili igrao igrice.

– Savez za školski sport čini sve da svakom detetu sport bude dostupan. Radimo na promeni svesti da fizička aktivnost bude deo svakodnevice i dece koja možda nisu prepoznata kao talenti. Uloga roditelja je ja- ko važna – istakao je Željko Tanasković, predsednik Saveza za školski sport Srbije.

Pravilna ishrana je, takođe, važna u očuvanju zdravlja dece, posebno ako se ima u vidu da je svako četvrto dete u Evropi prekomerno uhranjeno. Tako je istraživanje u okviru projekta „Zdravo rastimo“pokazalo da preporučenih pet obroka dnevno ima tek svaki četvrti učenik, a slatkiše jede svaki drugi učenik, i to češće devojčice nego dečaci.

– Zabrinjava i što je značajno veći procenat dece pokušavao da smrša, i to čak 41,5 odsto od procenta dece koja su sebe procenila kao gojazne, njih 18 odsto. To govori u prilog negativnoj i po zdravlje opasnoj pojavi „imperativa mršavosti“u tinejdžerskom dobu – upozorila je dr Dragana Jović iz Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

Učenici Zlatiborskog okruga ističu se zdravim navikama u odnosu na vršnjake. Čak 90 odsto njih redovno doručkuje, a 40 odsto ima pet obroka dnevno

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.