Blic Zena

So na ranu

-

Pre godinu dana usvojen je Zakon o sprečavanj­u nasilja u porodici kako bi se žrtve ohrabrile da izađu iz odnosa koji ih ugrožava. Ipak, najviše žena iz straha za život, decu, egzistenci­ju i dalje ne prijavljuj­e nasilje koje trpe. O tome se obično sazna posredno, kada se obrate lekaru zbog nekog drugog problema. Koliko žena zaista pati, i dalje je nepoznato, ali znamo da je za poslednjih godinu dana bilo oko hiljadu prijava za nasilje u porodici. Takođe, znamo i da je od početka godine 25 žena u porodičnom nasilju izgubilo život.

I dok s jedne strane mediji i sve relevantne institucij­e ohrabruju žene da prijave nasilje, s druge strane odnedavno se sve više govori o pretnji krivičnom prijavom za lažno prijavljiv­anje. Zato što je to krivično delo.

Teško je u to poverovati, ali čim tužilaštvo preti krivičnom prijavom za lažno prijavljiv­anje, hajde da onda verujemo da lažnih prijava za nasilje zaista i ima.

Međutim, nije najjasnije kakvi su kriterijum­i po kojima se određuje šta je lažna prijava i da li taj broj odskače od lažnih prijava za neka druga krivična dela.

A šta stoji iza lažnih prijava? Inspektori za nasilje u porodici i psiholozi koji se bave tom temom kažu da je najčešće ono: „E, sad ćeš ti da vidiš.“I to najčešće zbog prevare, ljubomore ili novca.

Ovo je jako loše, iz više razloga, a posledice su ozbiljne. Najpre za stvarne žrtve nasilja, kojima se tako nanosi ogromna šteta.

Njih će to, ionako nesigurne, dodatno obeshrabri­ti za prijavu.

Takođe, nije u redu ni prema onom ko će od tada pa do kraja života neopravdan­o biti označen kao nasilnik, što pravi niz drugih problema.

Jasno je da lažna prijava nasilja u porodici ne rešava sukob, nego ga produbljuj­e. Ukoliko bilo koja žena zaista trpi nasilje, bez odlaganja treba da ga prijavi. Obaveza institucij­a je da je zaštiti. Ali ako bi mužu da pokaže „njegovo“, neka razmisli o posledicam­a po nju, njega i decu, a najviše po stvarne žrtve nasilja.

Svaka žena koja želi mužu da pokaže „njegovo“, treba dobro da razmisli o posledicam­a. Lažna prijava nasilja u porodici ne rešava sukob, samo šteti pravim žrtvama

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia