Blic Zena

Duh i telo Naučite reči koje leči

U školi su nas učili značenje i vrste reči, ali nas niko nije učio kolika je moć izgovoreni­h reči, a one mogu da nam promene život

- Tanja Drakulić, osnivač prve „Životne škole“ u Srbiji

Afirmacije su sve ono što mislimo ili govorimo tokom dana, bilo dobro ili loše, bilo sami sa sobom ili sa drugima. Svaka izgovorena reč predstavlj­a afirmaciju, a svaka afirmacija stvara naše životno iskustvo. Ali da bi one zaista delovale, bilo bi dobro da obratimo pažnju o čemu mislimo, šta govorimo i s koliko emocije izgovaramo neku afirmaciju.

– U školi su nas učili značenje i vrste reči, ali nas niko nije učio kolika je moć izgovorene reči. Baš zato je bitno da pazimo kako je izgovaramo, jer samo emocionali­zovana misao i reč više puta izgovorena mogu nas dovesti do iskustva – kaže Tanja Drakulić, osnivač prve „Životne škole“u Srbiji koja radi po programu „Volite sebe, izlečite svoj život“Lujze L. Hej.

Skloni smo da više verujemo u negativno, loše, i to negativno izgovaramo s mnogo emocija, što nas dovodi upravo do takvih iskustava

Formula bi, dakle, glasila – emocija plus izgovorena reč jednako je iskustvo.

– U Bibliji piše da ne praznoslov­imo mi koji molimo. Šta to znači? Znači da bi trebalo verovati u ono što izgovaramo. A evo kako možemo da stvorimo veru u pozitivnu afirmaciju koja u tom momentu baš i ne deluje tako.

– Ako je žena razvedena, ostavljena, bez posla, njena afirmacija bi tre- balo da glasi: „Ja sam srećna.“Može je ponavljati i sto puta, ali ako u nju ne veruje, ništa od toga. U njoj nema emocije i ne može je dovesti do iskustva. Saboter kaže: „Šta to pričaš, ženo, ostavi se toga, to nije tačno! Vidiš li da si ostavljena, nesrećna i bez posla?“Dakle, stvara se sumnja i prvoj afirmaciji je tu kraj, dok je drugoj, saboterovo­j, početak.

Ovo je pravi trenutak da krenemo u novu priču koju želimo da živimo.

– Dodavanjem prefiksa „zaslužujem“ispred afirmacije „ja sam srećna“, ona bi glasila: „Zaslužujem da sam srećna“, „Zaslužujem da sam voljena“i tada ona dobija sasvim drugi smisao, prihvatlji­vija je i tu se rađaju emocija i vera. Saboter tu ne može ništa jer većina žena koje su ostavljene, nevoljene i razvedene zbog mnogo čega zaslužuju da su voljene i srećne.

Sada uzmite papir i olovku i napišite zašto baš vi zaslužujet­e da budete voljene i srećne.

Vredna sam sopstvene ljubavi

Moj život počinje, traje i završava se sa mnom. Ja sam najvažnija osoba u mom životu

Ja živim u harmoniji sa sobom, stoga su sve moje veze i odnosi harmonični

Sada stvaram odnose pune ljubavi

Više ne čekam da budem savršena kako bih volela sebe

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia