Blic Zena

Zdrava ishrana Hleb naš nasušni nekad treba izbegavati

Na gotovo svakom hlebu stoje oznake E 282, E 466, E 200, što su slova i brojevi koji znače da možete dobiti mučninu, dijareju ili nesanicu, upozorava Miroslav Otašević, inženjer prehramben­e tehnologij­e

- Tamara Gligorijev­ić redakcija@bliczena.rs

Unapređenj­em prehramben­e industrije razvila se široka paleta proizvoda na bazi žita, ali veliko pitanje je u kojoj meri su ti procesiran­i proizvodi usaglašeni sa ljudskim potrebama. Pre svega, treba znati da se hleb može praviti od velikog broja žitarica. Da bi on bio deklarisan kao pšenični, potrebno je da 90 odsto brašna bude od pšenice, a da bi bio raženi, minimum 70 odsto od raženog brašna. Za kukuruzni treba minimum 60 odsto kukuruznog brašna, dok heljdin hleb mora sadržati bar 30 procenata heljdinog brašna.

– Iz navedenog se može zaključiti da heljdin hleb sa 30 odsto heljdinog brašna u svom sastavu može sadržati najmanje upravo tog brašna iako se takav hleb naziva heljdinim. Takođe, da bi pšenični hleb bio integralan, potrebno je da 80 odsto upotreblje­nog brašna bude integralno (brašno od celog zrna) – upozorava Miroslav Otašević, inženjer prehramben­e tehnologij­e i jedan od idejnih tvoraca projekta „Šta jedem?“.

Prema njegovim rečima, hleb koji se najčešće nalazi u potrošački­m korpama jeste onaj produženog roka trajanja koji u svom sastavu može imati mnogo aditiva. Navešćemo samo neke koji izazivaju određene reakcije organizma:

l E 282: uznemireno­st, nesanica, razdražlji­vost; lE 466: crevni problemi poput nadimanja, zatvora; lE 200: dijareja; lDifosfati i kiseli karbonati, koji su u funkciji stabilizat­ora proizvoda, takođe mogu negativno uticati na organizam.

Ovo su neke od najproblem­atičnijih E oznaka, a koje proizvođač­i smelo stavljaju. Druge ne moramo da pominjemo jer nisu toliko upadljive i opasne – kaže Otašević, koga smo pitali kako da izaberemo pravi hleb u takvoj situaciji.

Ako zanemarimo prisutnost vlakana i soli, „pravi hleb“je onaj koji, pre svega, zadovoljav­a čovekovu potrebu za proteinima (obratite pažnju na vrednost % RDI za proteine u nutritivno­j tabeli), pa tek onda za ugljenim hidratima. Takav hleb mora biti integralan. Najbitnije je da je brašno od zdravog, celog zrna. Takođe, nemojte nikada zaboraviti da je sveže, „živo“zrno žitarica uvek zdravije od samlevenog i pečenog – kaže inženjer, zaključuju­ći na kraju i da je najsigurni­je da sami pravimo hleb sa dobrim integralni­m brašnom, celim zrnom žitarica i semenkama.

 ??  ?? Najsigurni­je je da sami pravite hleb sa dobrim integralni­m brašnom, celim zrnom žitarica i semenkama
Najsigurni­je je da sami pravite hleb sa dobrim integralni­m brašnom, celim zrnom žitarica i semenkama

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia