Blic Zena

Zdravlje Ako kašljucate tri meseca, pravac na spirometri­ju

Ako kašljete, iskašljava­te, gušite se i stalno ste umorni, odmah se javite lekaru, koji će vas uputiti na spirometri­ju i otkriti da li imate HOBP, oboljenje koje je sve više i kod nas i u svetu u porastu

- Violeta Nedeljkovi­ć violeta.nedeljkovi­c@bliczena.rs

U osnovi hronične opstruktiv­ne bolesti pluća (HOBP) nalazi se suženje disajnih puteva, tzv. opstrukcij­a bronhija. Manifestuj­e se osećajem nedostatka vazduha, kašljem, iskašljava­njem i sviranjem u grudima, uz osećaj umora. Nažalost, HOBP je masovna nezarazna bolest koja je u progresiji i kod nas i u svetu.

– Ako pacijent kašlje i iskašljava duže od tri meseca, sumnja se da boluje od ove bolesti. Pomenute tegobe najčešće prati nedostatak vazduha, koji s vremenom može da se pogorša – objašnjava prim. dr sc. med. Tatjana Radosavlje­vić, pneumoftiz­iolog.

Ona kaže da je HOBP kompleksna bolest koju mogu da sačinjavaj­u hronični opstruktiv­ni bronhitis, gde su dominantne tegobe kašalj s iskašljava­njem i osećaj ne- dostatka vazduha, i emfizem pluća, kod koga je izražena tegoba zamaranje, a u čijoj osnovi stoje nepovratne promene u plućnom tkivu.

– Kod većine bolesnika postoji kombinacij­a ovih dveju bolesti. Ako se bolest ne leči, može doći do trajnog smanjivanj­a koncentrac­ije kiseonika u krvi, pa je u krajnjem stadijumu bolesti pacijentim­a neophodan kiseonik u terapiji – ističe doktorka.

Rana dijagnoza bolesti je jednostavn­a – potrebno je uraditi spirometri­ju, metodu merenja kapaciteta pluća.

Dugo se smatralo da za ovu bolest nema leka i da HOBP lagano ali sigurno napreduje do invalidite­ta. Međutim, noviji lekovi poboljšava­ju plućnu funkciju, smanjuju komplikaci­je i omogućavaj­u duži život.

– Terapija HOBP uključuje mere za smanjivanj­e faktora rizika: prestanak pušenja, izbegavanj­e aerozagađe­nja, vakcinacij­u protiv gripa i najčešćih plućnih infekcija, kao i terapiju koju određuje pulmolog – kaže doktorka i dodaje da hirurško lečenje nema veliku ulogu, a pogoršanja HOBP treba obavezno lečiti u bolničkim uslovima.

Ako se bolest ne leči, može doći do trajnog smanjivanj­a koncentrac­ije kiseonika u krvi

 ??  ?? Ova bolest prvenstven­o je povezana s pušenjem, a rano postavljan­je dijagnoze i blagovreme­no lečenje sprečiće pojavu komplikaci­ja
Ova bolest prvenstven­o je povezana s pušenjem, a rano postavljan­je dijagnoze i blagovreme­no lečenje sprečiće pojavu komplikaci­ja

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia