Blic Zena

Osmeh se vratio u moj život

- J. V.

Zorana Petrović iz Paraćina se sa viškom kilograma bori više od 20 godina. Bila je na raznim dijetama, ali sve što bi skinula vraćalo se čim bi završila sa dijetom. Kao posledica viška došli su hipotireoz­a i povišen krvni pritisak. A kada joj je suprug preminuo, situacija se pogoršala jer se u njen život doselila i depresija. Jedne večeri situacija je postala alarmantna – merač za pritisak pokazao je 220 sa 120. Prestravil­a se. Morala je odmah da krene sa dijetom.

– Sećam se, bio je 10. maj 2017. Baš tih dana proučavala sam hrono ishranu i rešila da sa puno nade sledećeg jutra krenem u tu priču.

Najteži joj je bio doručak koji je godina preskakala, a u hrono ishrani on je obavezan i najvažniji.

– Uhvatila sam se za hrono kao davljenik za slamku. Shvatila sam da mi je to zadnja šansa da nešto uradim za sebe i svoje zdravlje. Kako su dani prolazili, počela sam da se osećam sve bolje. Depresija više nije bila tako česta, osmeh se polako vraćao na moje lice. Posle dugo vremena počela sam da mislim na sebe, da uživam u spremanju obroka, da se osećam živom – priča Zorana (64).

Korak po korak i počela je da se „topi“. Garderoba joj se spadala, jer je posle godinu i po dana smršala 24 kilograma. Konfekcijs­ki broj 54 zamenila je brojem 46.

– Nestali su otoci sa zglobova, pritisak se normalizov­ao. Imala sam veliku podršku porodice i prijatelja. Pomagali su mi na sve moguće načine, a ja sam im vraćala tako što ih nisam izneverila, već se strogo pridržaval­a pravila hrono ishrane. Motivacije joj nije manjkalo. – Shvatila sam da ima smisla ovo što radim. Srećna, počela sam da objavljuje­m svoje obroke na „Fejsbuku“. Počeli su da me gledaju kao heroja, da mi se privatno javljaju i pitaju za savete, recepte... – priča.

Danas se Zorana trudi da na svakom koraku promoviše hrono ishranu. Druženje sa članicama „Fejsbuk“grupe „Hrono ishrana“za nju je neprocenji­vo.

– Oduševljav­aju me mlade žene koje su prave umetnice u kuhinji. Ne boje se da eksperimen­tišu sa testima, začinima, pripremom... Zahvalna sam im jer me podržavaju, naročito Ana Ćubela, koja je grupu i osnovala, zato što je toliko toga uradila za dobrobit svih nas sa viškom kilograma.

 ??  ?? Zorana je stigla do pola puta i rešena je da nastavi dok vaga ne pokaže njenu
idealnu težinu
Zorana je stigla do pola puta i rešena je da nastavi dok vaga ne pokaže njenu idealnu težinu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia