Blic Zena

Radujem se doručku

- J. V.

JOVANA IVANOVIĆ

– Vratila sam se s letovanja te 2016. godine i sela za računar da pregledam fotografij­e. Šlog me strefio kada sam videla sebe u kupaćem kostimu. Izgledala sam katastrofa­lno, kao da sam okačila burence na stomak. Tada sam presekla. Krećem na dijetu i okrećem novi list – priča Jovana Ivanović (36), profesorka turistički­h predmeta u Ekonomsko-trgovinsko­j školi „Slavka Đurđević“u Jagodini.

Pošto u životu ništa nije slučajno, namestilo se da baš tada čuje za hrono ishranu. Zaintereso­vala se i krenula.

– Učlanila sam se u „Fejsbuk“grupu „Hrono recepti“Ane Ćubele i ona me odmah uputila u osnovne smernice ovog načina ishrane. Neka dva meseca pre početka i restrikcij­e morala sam da se rešim loše navike da pijem kafu pre doručka. „Trenirala“sam i uspela, što mi je možda i najveći uspeh – priča.

U fazi restrikcij­e bila je 10 nedelja i za to vreme Jovana je skinula 10 kilograma.

Prva promena videla se već nakon petnaestak dana. Nije se merila, ali primetila je da joj je garderoba sve šira, naročito u struku i bokovima, gde je imala najveći višak. Nije joj bilo teško da obroke planira unapred i da ih svakog dana pakuje pre posla. Bila je rešena da uradi nešto za sebe.

– Jela sam tri puta dnevno, a iz ishrane sam izbacila belo brašno, šećere, skrobno povrće i masne mlečne proizvode. Najviše sam se radovala doručku, pa sam umesto peciva iz pekare pravila hrono hlebove, peciva, mafine, štapiće, razne namaze, paštete od semenki i uživala – priča.

Po izlasku iz restrikcij­e nastavila je sa hrono ishranom, kombinujuć­i smernice doktora Alana Delaboa, tvorca ove ishrane, i takozvane vanrestrik­cije, faze kada je, pored tri obroka, dozvoljena i užina.

– Sada imam 60 kilograma i uspešno ih održavam već dve godine. Svakome ko razmišlja da li da pokuša savetujem da krene odmah. I što pre prebacite svoj način razmišljan­ja iz „ja to ne smem“u „ja to ne želim“. Sve će postati mnogo bolje, lakše i jednostavn­ije. A rezultat je neizbežan.

 ??  ?? Iako je stigla
do željene težine, Jovana je nastavila da se hrani po principima hrono ishrane
Iako je stigla do željene težine, Jovana je nastavila da se hrani po principima hrono ishrane
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia