Blic Zena

Najteže je početi

- J. V.

SANJA SAVOVIĆ

– Bio je 30. septembar 2017. i umalo me nije srce napustilo kad sam na vagi videla 98,8 kilograma. Deset puta sam se merila te večeri, a onda sam prelomila. Izbacila sam iz kuće svu hranu koja nije po pravilima hrono ishrane, otišla u prodavnicu i kupila sve što mi treba za početak – priča Beograđank­a Sanja Savović (44).

Onda je, kaže, usledio najteži deo – dogovoriti se sa sobom da istraje.

– Znajući sebe, utvrđivanj­e vremenskog roka nije dolazilo u obzir jer bih onog dana kad dođe taj datum koji zacrtam prekinula, smršala ili ne. Zato sam sebi postavila cilj: idem na 75 kilograma.

Učlanila se na „Fejsbuk“grupu „Hrono recepti“i počela da čita recepte i komentare.

– Pošto se moje kulinarsko umeće sastojalo iz toga da umesim hleb, napravim pitu, ispržim kajganu i skuvam mleko, kafu i čaj, krišom sam pokušavala da napravim sve one đakonije koje su u grupi servirane. Nije mi baš išlo od ruke, ali je išlo – priča.

Jutro joj je i danas omiljeni deo dana zato što tada sledi ono što najviše voli – doručak.

– Da mi je neko rekao da ću s osmehom ustajati samo da bih doručkoval­a, prikačila bih mu neku „F“dijagnozu. Doručak je moj najdraži obrok i ne bih ga propustila ni za sva blaga ovoga sveta.

U šali kaže da će u restrikcij­i biti do kraja života, zato što se benefiti koje ima od hrono ishrane mere tonama sreće.

– Zamislite da godinama nosite odelo teško više od 20 kilograma i onda da ga svučete. Zamislite da možete da uđete u stvari o kojima niste ni sanjali... Kada sve to doživite, ne znate da li da se smejete od sreće ili da plačete što ste sebi dozvolili to što jeste.

Sem što je uživala u svom fizičkom izgledu, i život joj se korenito promenio.

– Sa viškom kilograma bila sam troma i mrzovoljna. Sada mi je dan bukvalno prekratak. Započela sam blog, pišem o avanturama iz kuhinje, pišem o mom psu, pravim nakit, krenula sam u školu slikanja...

Za sve koji razmišljaj­u da krenu sa hrono ishranom Sanja ima poruku.

– Da je lako, nije. Barem ne u početku. Ali to je najbolje što možete da uradite za sebe, verujte. Ako krenete, biće uspona i padova, ali ako nastavite, sve ćete brzo ostaviti iza sebe. Samo ne brljajte. Jedan kiks uvek vodi u drugi. A kad dostignete željenu težinu, nastavite sa hrono ishranom, to je zapravo zdrava ishrana.

 ??  ?? Za sve ovo vreme Sanji najviše fale mleko i knedle sa šljivama i obećala je sebi kada vaga pokaže 75 kilograma, baš time će se počastiti
Za sve ovo vreme Sanji najviše fale mleko i knedle sa šljivama i obećala je sebi kada vaga pokaže 75 kilograma, baš time će se počastiti
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia