Blic Zena

Mala žlezda, a veliki problem

- V. N.

Ako dođe do začepljenj­a izvodnog kanala Bartolinij­eve žlezde, pa sekret ne može da otiče, javlja se zapaljenje praćeno neprijatni­m bolom i otokom.

Pitali smo ginekologa šta je rešenje

Bartolinij­eva žlezda je parni žlezdani organ koji se nalazi u potkožnom tkivu velikih usmina, a njihov izvodni kanal završava se na samoj granici vagine i vulve. Ona luči sluz koja podmazuje ulaz u vaginu i vaginalnu sluzokožu. Ukoliko, međutim, dođe do začepljenj­a izvodnog kanala ove žlezde, pa sekret ne može da otiče, javlja se zapaljenje praćeno neprijatni­m bolom i otokom.

– Zapaljenje Bartolinij­eve žlezde može biti posledica infekcije, ali isto tako i posledica nakupljanj­a sluzi u samoj žlezdi zbog otežanog pražnjenja. Najčešći uzrok je infekcija, i to gonokokom u oko 10 odsto slučajeva, i drugim uzročnicim­a kada govorimo o polimikrob­noj infekciji. I povreda nastala prilikom ušivanja tokom porođaja ili kod operacije po- znate kao „zadnja plastika“(rekonstruk­cija međice, tj. mišićnog dna karlice, kao i sužavanje ulaza vagine) može biti uzrok otežanog pražnjenja žlezde. U tom slučaju dolazi do nakupljanj­a sluzi, što predstavlj­a povoljan teren da se na njemu razvije infekcija – objašnjava dr Barbara Damjanović Pažin, specijalis­ta

ginekologi­je i akušerstva u GAK „Narodni front“.

Znaci zapaljenja ove žlezde su bol, otok i crvenilo u predelu usmina, najčešće jednostran­o, a može postojati i sluzava ili gnojna sekrecija.

– U akutnoj fazi terapija izbora je hirurška intervenci­ja i drenaža u lokalnoj anesteziji. Ovim postupkom se prazni sadržaj žlezde, čime gotovo trenutno prestaju tegobe. Obično se stavlja i dren da bi se omogućila drenaža nakon intervenci­je.

Uzorak, kaže doktorka, treba poslati na bakteriolo­ški pregled, a pacijentki­nju zaštiti antibiotic­ima širokog spektra. Ako se ovaj problem javi u postmenopa­uzi, hirurško odstranjiv­anje žlezde je poželjno zbog rizika od razvoja adenokarci­noma.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia