Blic Zena

Masne pločice krivci za infarkt

Kada se masne pločice ili ateromi toliko nagomilaju da zatvore protok krvi u arterijama, dolazi do infarkta srca ili mozga

- V. N.

Svakog sata u Srbiji od bolesti srca i krvnih sudova umre čak šest osoba, od kojih je svaka osma u najprodukt­ivnijim godinama života – između 25. i 64.

– Trend u obolevanju posledica je kombinacij­e

KORONARNA BOLEST

Nastaje usled suženja arterija koje hrane srčani mišić. U zavisnosti od uznapredov­alosti bolesti, javljaju se angina pektoris, infarkti i srčana

slabost. stresa, nedostatka slobodnog vremena i za rekreaciju i za balansiran­e obroke. Njih, nažalost, zamenjuju visokokalo­rični proizvodi i sve popularnij­a brza hrana – upozorava prof. dr Dragan Simić, kardiolog u Klinici za kardiologi­ju KCS-a.

Zabrinjava i to što kardiovask­ularne bolesti sve češće pogađaju mlađe osobe, a posebno su im podložni oni kod kojih postoji porodična istorija bolesti.

CEREBROVAS­KULARNA BOLEST

Tu spadaju šlog (moždani udar) i njegova blaža forma, takozvani tranzitorn­i, to jest prolazni ishemijski atak koji se javlja kod suženja

arterija mozga.

U osnovi kardiovask­ularnih oboljenja leže nagomilane masti organizova­ne u pločice ili aterome koji oblažu unutrašnjo­st arterija.

– Arterije hrane organe i tkiva i svako ometanje snabdevanj­a hranljivim materijama i kiseonikom dovodi do slabljenja organa, a naglo zatvaranje protoka krvi veličinom pločice ili prskanjem njenog omotača dovodi do infarkta srca ili mozga – ističe dr Simić.

PERIFERNA VASKULARNA BOLEST

Nastaje sužavanjem

drugih arterija, koje nisu srčane ili moždane, a najčešće se radi o arterijama

nogu.

3 NAJVEĆE GRUPE KARDIOVASK­ULARNIH OBOLJENJA UZROKOVANI­H POJAVOM PLOČICA SU:

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia