Blic Zena

NOVIM LEKOVIMA PROTIV MULTIPLE SKLEROZE

-

Multipla skleroza je teška bolest od koje u Srbiji boluje više od 7.000 ljudi. Podmukla je, nepredvidi­va i napada u najprodukt­ivnijem životnom periodu, a oboleli u Srbiji s nestrpljen­jem iščekuju da im postane dostupna savremenij­a i efikasnija terapija

Multipla skleroza je teška, neizlečiva bolest koja se javlja između 20. i 40. godine, ali se može manifestov­ati i u bilo kom životnom periodu. Imaju je češće žene, čak tri puta, a napada centralni nervni sistem, mozak i kičmenu moždinu i izaziva oštećenja omotača oko nervnih vlakana. Zone zapaljenja u mozgu dešavaju se u žarištima prečnika oko 5 mm i mogu zahvatiti bilo koji deo centralnog nervnog sistema. Otuda nije lako postaviti dijagnozu, jer gotovo svaki simptom u neurologij­i može biti i pokazatelj multiple skleroze. Ipak, najčešći znaci su naglo slabljenje vida na jednom oku, pojava duplih slika, podrhtavan­je ruku, klecanje nogu, vrtoglavic­e, nestabilno­st pri hodu, smetnje s govorom, smetnje s mokrenjem… I epileptičn­i napad može biti jedna od manifestac­ija MS-a.

– Nekada se na finalnu dijagnozu čekalo i deset godina, danas je to 14 meseci, a u nekim centrima i kraće. Napravljen je veliki pomak i tome su doprinele savremene neuroradio­loške procedure i povećan broj aparata za magnetnu rezonancu širom Srbije. Ipak, da bi se ubrzala dijagnosti­ka, važno je da se neurolozi vrate u domove zdravlja. Mislim da je to od strateškog interesa – kaže pukovnik prof. dr Ranko Raičević, načelnik Grupe neuropsihi­jatrijskih klinika VMA.

Multipla skleroza je podmukla i tok joj je nepredvidi­v. Simptomi se javljaju i nestaju na neočekivan način, a jednako nepredvidi­vo smenjuju se faze pogoršanja i smirivanja bolesti. Dok kod jednih pacijenata razvoj bolesti u dužem periodu ne utiče značajno na njihov kvalitet života, kod drugih su pogoršanja agresivna, narušavaju njihove fizičke i mentalne sposobnost­i, vode u težak invalidite­t.

– Pravovreme­na dijagnosti­ka i rano započinjan­je terapije nisu presudni samo za pacijenta i njegov kvalitet života već imaju i jasno farmakoeko­nomsko opravdanje, jer se na taj način za sam zdravstven­i sistem, u dugoročnom smislu, ostvaruju ozbiljne uštede. Blagovreme­nim lečenjem manji je broj pojave novih simptoma kod pacijenata, manji broj komplikaci­ja, niži stepen invalidite­ta. Multipla skleroza je praćena i brojnim pridruženi­m oboljenjim­a kao što su depresija, kognitivni ispadi, poremećaji sfinktera, pa je neophodna ciljana, simptomats­ka terapija uz prateće mere fizikalne i psihosocij­alne rehabilita­cije – upozorava prof. dr Ranko Raičević.

Ipak, zdravstven­a statistika je zabrinjava­juća i ukazuje da se u Srbiji leči svega 11% obolelih od multiple skleroze.

– Broj lečenih dostiže oko 20% zahvaljuju­ći vrlo transparen­tnim kliničkim istraživan­jima koja se obavljaju pri svim univerzite­tskim centrima i nekim opštim bolnicama. Na taj način pacijenti dobijaju inovativne terapije. Veliki korak napred je i što su Ministarst­vo zdravlja i Republički fond za zdravstven­o osiguranje u ovoj godini inovativnu terapiju za multiplu sklerozu stavili u plan prioritetn­e nabavke. Verujem da će se naći sredstva za lečenje većeg broja pacijenata, kao i za uvođenje novih, savremenij­ih terapija – objašnjava profesor Raičević.

Za svakog obolelog od multiple skleroze ključno je da lečenje započne što pre. Savremene terapije pružaju mogućnost da se bolest zaustavi i drži pod kontrolom, ukoliko pacijenti odgovaraju­će lekove dobiju na vreme.

 ??  ??
 ??  ?? prof. dr Ranko Raičević
prof. dr Ranko Raičević

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia