Blic Zena

Za Tadiju će svet tek čuti

- B. S.

Svaka generacija ima svoje svetle primere i genijalce. Iako se o mladima danas uglavnom priča da su nezaintere­sovani, da vreme provode sa telefonom u rukama, svakako da i među njima postoje oni koji odskaču od svojih vršnjaka.

Jedan od njih je Beograđani­n Tadija Čaluković (16), učenik drugog razreda srednje umetničke škole. Sa 14 godina pokrenuo je internet časopis „Salome“, sa 15 godina snimio je svoj prvi dokumentar­ni film „Njihova veličanstv­a Film i Knjiga“, a sa 16 napisao knjigu „Mutant u vozu“, koja je objavljena krajem septembra. Trenutno završava i film o Francu Kafki i to na češkom jeziku. Zato smo Tadiju morali da pitamo kako tako jedan

mlad čovek dođe na tako velike ideje i dela.

– Revoltiral­o me je to što u našem društvu nema dovoljno klime i sluha za kulturu i prave vrednosti i zato sam se iz bunta i ljubavi još više zaintereso­vao za umetnost. Kultura nam je skrajnuta u ćošak, a ja uz nju rastem. Od malih nogu redovan sam posetilac bioskopa i pozorišta i moj život bez kulture je besmislen – kaže Tadija.

Otkriva nam da je njegovu knjigu „Mutant u vozu“prvi pročitao čuveni Matija Bećković. Imao je ogromnu tremu i strahovao je od njegovog komentara, koji ga je i te kako oduševio.

– Rekao je: „Ovaj dečak iz budućnosti stiže kao gotov pisac.“To mi je najveći kompliment u životu jer Tadija Čaluković učenik je srednje umetničke škole u Beogradu. Sa 15 godina

snimio je prvi film, sa 16 napisao knjigu, a sad završava i drugi film

je to potvrda da moja knjiga zaista vredi. Inače, „Mutant u vozu“govori o identitetu i o tome koliko on utiče na uspeh ili neuspeh, kako pojedinca tako i nacije – otkriva Tadija.

Za njega je čitanje među najlepšim stvarima na svetu i misli da dete koje čita ima veće mogućnosti da kasnije uspe u životu čime god da se bavi. A ovaj mladi intelektua­lac voleo bi da nastavi da se bavi filmskom režijom, a uzor mu je Emir Kusturica.

– On svojom širinom obuhvata sve ono što mene interesuje. Nažalost, malo je takvih ljudi kao što je Kusturica jer u našem društvu dominira manjak ideja, kreativnos­ti i lenjost – kaže Tadija na kraju.

 ??  ?? Moj najveći cilj
je da budem dobar čovek, jer je umetnost biti dobar čovek,
kaže Tadija
Moj najveći cilj je da budem dobar čovek, jer je umetnost biti dobar čovek, kaže Tadija

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia