Blic Zena

Popravite loš prvi utisak

- N. D.

Žarko ste želeli da se pokažete u najboljem svetlu, ali sve je pošlo naopako i druge šanse

nema? Ipak, nije sve izgubljeno

Treba da upoznate mamu svog dragog ili idete na razgovor za novi posao? Sve ste isplaniral­i, lepo se pripremili da biste se pokazali u što boljem svetlu, ali sve je propalo, što zbog treme, što zbog neplaniran­ih okolnosti. Evo kako da popravite taj loš prvi utisak.

STVORITE PRILIKU ZA DRUGU ŠANSU

Neprijatno vam je jer ste prokockali šansu, a nevolja je veća ako je u pitanju intervju za novo radno mesto jer vas vrlo verovatno neće ponovo pozvati. Ipak, nije sve izgubljeno. Pre svega, procenite treba li uopšte reagovati i koliko vam je stalo do mišljenja te osobe. U suprotnom, stvorite priliku za drugu šansu. Gledajte da budete tu baš onda kad toj osobi zatreba neko na koga će se osloniti.

IZVINITE SE, ALI NE PRETERUJTE

Suptilno prokomenta­rišite da je vrlo važno znati dobro proceniti nekog, tako će se osoba kojoj se obraćate zapitati nije li možda pogrešila. Prihvatite da se niste pokazali sjajno i izvinite se iskreno. Pazite da ne budete napadni, to može pogoršati situaciju. Takođe, u slučaju da ste se prethodno našalili i to nije dobro shvaćeno, budite iskreni. Ako ste pak bili previše iskreni, pokažite malo više saosećanja.

PREDSTAVIT­E SE U NOVOM SVETLU

Jedna studija je pokazala da su svi ispitanici imali negativno mišljenje o jednom čoveku nakon što su čuli da je upao u kuću i ukrao dragocenos­ti. Čak i kad su čuli da je on prethodno spasao jednu bebu, nisu promenili mišljenje. Ali kada su saznali da su dragocenos­ti iz kuće zapravo bila deca koju je spasao iz požara, sve se promenilo. Tako i vi pronađite način da pokažete kako su vaše namere bile dobre. Ne pokušavajt­e odmah da popravite štetu, već pričekajte pravi trenutak i onda lagano objasnite zašto ste isprva loše delovali. A druga šansa se nekad ukaže i neočekivan­o.

 ??  ?? Prvo pričekajte
i procenite
vredi li popravljat­i stvar
Prvo pričekajte i procenite vredi li popravljat­i stvar

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia