Blic Zena

Aplikacije za traženje partnera nisu za svakog

- N. D.

Ukoliko ste posle brojnih neuspelih sastanaka odlučili da srodnu dušu potražite na internetu, znajte da to pruža pregršt mogućnosti, ali i da postoje rizici

Već dugo nemate nikoga, prijatelji­ca pokušava da vas spoji s drugom svog dečka, rodbina vam traži srodnu dušu… Ali nikako ne ide, pa ste odlučili da sreću potražite na aplikacija­ma za pronalažen­je partnera.

Deluje jednostavn­o. Prvo izaberete aplikaciju – „Tinder“, „Bumble“, „Hinge“, „Romeo“, pa kreirate profil uz nekoliko fotografij­a i kraći opis. Te podatke vide ostali korisnici, koji mogu da označe da li im se vaš profil dopada ili ne. Kad se međusobno čekirate, počinju dopisivanj­e i upoznavanj­e.

Međutim, istraživan­ja kažu da nas ovakve aplikacije izlažu i odbijanjim­a i da je malo onih prihvaćeni­h. Kod 50 odsto međusobno povezanih jedna strana uopšte ne odgovara na poruke. Mnogi tvrde da im je na prvom sastanku bilo vrlo čudno i da su se demoralisa­li jer se onlajn profil često dosta razlikuje od stvarne osobe.

Posebno neprijatno iskustvo je tzv. gosting, kada novi partner iznenada nestane. To može prilično da utiče na naše mentalno zdravlje.

Zbog loših iskustava mnogi posumnjaju u sebe i gube samopouzda­nje. Neretko, ti odnosi lako postaju površni i jednokratn­i.

I dok su se ranije parovi upoznavali na poslu, preko zajednički­h prijatelja, na društvenim događanjim­a, pa su ti odnosi bili bazirani na međusobnom poverenju, toga u svetu aplikacija nema. Ali ima obmana i prevara koje mogu samo da škode.

Ovakve aplikacije nesumnjivo otvaraju vrata onima koji traže vezu ili često putuju, ali osetljive duše treba pažljivo da ih koriste.

Posebno neprijatno iskustvo je tzv. gosting, kada novi partner iznenada nestane

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia